Foglarova Stínadla v Praze
Text dotazu
Dobrý den, je možné zjistit, kde jsou v Praze „zadní Stínadla“?
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
patrně reagujete na amatérský film Novoměstské videospolečnosti na internetu Poselství ze Stínadel, podle scénáře Karla Hrivňáka, viz Wikipedie:  „Poselství ze Stínadel (1996) je český amatérský film Karla Hrivňáka – Eskalíka natočený na námět stejnojmenného románu Josefa Červinky – Grifina. Vedle toho, že jde o jeden z dalších originálních pokusů o zobrazení Stínadel, je film zajímavý také tím, že se na jeho vzniku podíleli téměř výhradně bývalí členové vontských organizací z přelomu 80. a 90. let 20. století.“
Myslíme si, že i tady jsou záběry z různých míst Starého Města; v první části Poselství...jsou ukázky z nábřeží kolem Karlových lázní, ulice Karoliny Světlé, Anenská aj. Patrně i tady se jedná o smyšlený název pro Zadní Stínadla. Doporučujeme obrátit se na tvůrce videofilmu na facebooku, viz http://www.facebook.com/stinadla.
V knize "Mýtus zvaný Stínadla" lze nalézt na straně 167 poměrně přesné určení onoho "tajemného" místa. Píše se zde: "... Nová vlna foglarismu vehnala do uliček města další mladí lidi lačnící po dobrodružství. ... Vontská organizace v tomto zmatku v podstatě ještě roku 1990 přestává v původní podobě existovat. Její další činnost je značně problematická. Vznikla nová organizace zvaná Město, která měla rozpadající se struktury opět stmelit. Původní záměr vybudovat pod hlavičkou Města komunitu jiného typu a odstřihnout se od původních Vontů však selhal v momentě, kdy se do vedení Města dostali lidé loajální k původní a nyní již de facto neexistující vontské organizaci. Další vývoj byl poměrně logický. Zástupci Starého Města a Malé Strany (tzv. Zadní Stínadla) si rozdělili své sféry vlivu."
O původní Foglarově tvorbě:
Stínadla…
…jsou nejen místem, kde měl možná kdysi svůj domek městský kat. Stínadla jsou i místem nočních stínů. Pro chlapecké výpravy totiž ožívají až večer – po setmění. Na potemnělých ulicích začínají svým mihotavým světlem svítit plynové lampy svým tajemným nazelenalým světlem. Jejich svit a vznikající hra stínů ještě více umocňuje atmosféru starého města.
http://vontove-foglar-stinadla.abchistory.cz/
Z knihy Stínadla se bouří, kde Jaroslav Foglar píše: "...Stínadla, to bludiště nejroztodivněji stavěných uliček, průchodů, dvorečků a plácků, vdechla svou ponurost, tajemnost a podivnost i celému životu chlapců, kteří se v nich narodili a zde žili." Foglarova tajemná Stínadla hledáte už celou jednu lidskou generaci - dlouhých sedmdesát let. Přišel čas říci si některé věci nahlas. Skutečnost mnohdy překonává fikci. Stínadla jsou blíže neurčená chátrající historická městská čtvrť, charakteristická křivolakými uličkami. Samé schůdky, kouty, plácky, průchody, dvorky a tichá náměstíčka, bludiště úzkých ulic, kde se každou chvíli nějaká ulička točí jako šnek....Stínadla jsou totiž světem sama pro sebe. Oproti moderním částem města je zde cítit zatuchlina a podivný zápach, vozidla na ulicích téměř žádná nepotkáte. Samotný název je patrně odvozen od dříve zde stojícího popraviště (Stínadla = stínati hlavu), byť v románu je tato možnost pouze naznačena. Od sousední moderní čtvrti, příznačně nazvané Druhá strana, jsou Stínadla oddělena Rozdělovací třídou s tramvajovou tratí. (Z knihy Mýtus zvaný Stínadla, s. 57).
Okolí Petrského  nám. a Na František (Petráci a Františkáni, dělící čárou byla Eliščina třída, nyní Revoluční, tam někam by se dal děj Foglarovek zasadit. Doporučujeme ale přečíst zmiňovanou zajímavou knihu celou.
"Tedy především Jaroslav Foglar starý židovský Josefov v jeho největší "slávě" vůbec nezažil. Starou Prahu ale miloval a je tedy pravděpodobné, že zbořené město znal z dobových fotografií a obrázků...Jak v této souvislosti správně připomíná Foglarův životopisec Miloš Zapletal, vontská Stínadla těží z jedinečného genia loci magické staré Prahy a využívají stejných kulis jako Golem od Gustava Meyrinka. Vnímavý Foglar totiž dokázal ledacos vytěžit i z těch drobných pozůstatků, které v Praze po starém Židovském Městě zbyly.
Čerpáno z: DVORSKÝ, Miloš. Mýtus zvaný stínadla. Rychlé šípy, Vontové a hlavolam - realita versus fikce. Praha: Zdeněk Bauer, 2011.
Když někdo položil Jestřábovi otázku, kde jsou Stínadla, tak se nikdy nic podstatného nedověděl. Jestřáb tvrdil, že kdyby něco prozradil, tak by Rychlé šípy ztratily své kouzlo, protože někteří lidé věří v jejich skutečnost, ale jiným přijdou příhody nereálné a utěšují se tím, že si pan Foglar vše vymyslel. Takže tento odkaz tvoří spíše domněnky, kde by mohla Stínadla být.
Předpokládá se, že Stínadla jsou umístěna do některé staré pražské čtvrti. Je asi jisté, že z každé čtvrti mohla být použita ulice, stavba nebo dům a to pak dohromady vytvořilo tajemnou čtvrť Stínadla.
Otázku "kde jsou Stínadla" museli řešit i filmaři při natáčení seriálu a později i filmu Záhada Hlavolamu. Stínadla a Druhá Strana byla natáčena ve všech koutech Prahy.
Stínadla byla vytvořena z více částí, ale jako místo, kde by mohla čtvrť být, je nejpravděpodobnější  pražské Staré Město. V 90. letech Foglar řekl novinářům, že si jako vzor Stínadel vybral právě Staré město v Praze, ale někteří jeho přátelé tvrdí, že tak učinil na jejich nátlak - aby měl klid od jejich otázek. Z příběhů víme, že Rychlé šípy do Stínadel pronikaly většinou přes Rozdělovací - Revoluční a ta na druhé straně sousedí s Petrskou čtvrtí.
(Čerpáno ze stránek www.foglar.unas.cz)
DVORSKÝ, Miloš. Mýtus zvaný Stínadla: Rychlé šípy, Vontové a hlavolam – realita versus fikce. 2., rozš. vyd. Praha: Zdeněk Bauer, 2011. 238 s. ISBN 978-80-904272-5-9.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201111/contents/nkc20112235473_1.pdf
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2013 12:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu