Zachoval se první důstojník Titanicu správně?
Text dotazu
Dobrý den,
obracím se na Vaši službu s dotazem, zda se první důstojník Titanicu William McMaster Murdoch zachoval správně, když si všiml ledovce, ke kterému se loď blížila? Byl jeho manévr ,,docela vpravo" správný? A co pokus o zastavení lodi?
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. První důstojník W. M. Murdoch údajně před srážkou s ledovcem nařídil „ostře vpravo“ (tzv. hard-to-starboard). Cílem bylo stočit záď lodi doprava, aby se příď vychýlila vlevo (výsledkem byl pokus ledovec obeplout).
Po srážce, kdy ledovec proplul kolem středu lodi, Murdoch dále údajně nařídil stočit záď ostře vlevo (hard-to-port), aby ledovec nepoškodil navíc ještě lodní šrouby. Výsledkem tedy bylo, že se díky tomu úspěšně vyhnul čelnímu nárazu, ale naopak část ledovce skrytá pod vodou poničila trup lodi.
Ohledně jeho počínání existuje mnoho spekulací, co přesně první důstojník nařídil (a případně posléze sdělil kapitánovi). Někteří historikové tvrdí, že zpětný chod motorů zvýšil šanci narazit do ledovce. Na vině však byla zejména rychlost, kterou se loď plavila i přes varování o vyskytujících se ledovcích v okolí. Otázkou tedy je, zda by při plné rychlosti jiný manévr pomohl (pokus o úplné zastavení lodi byl v tomto případě v podstatě nemožný).
Existují teorie i pro případ přímého nárazu, které tvrdí, že by jej loď mohla přežít, ale také nemusela i kvůli materiálu, z něhož byla postavena a (opět) faktu, že loď plula plnou rychlostí, což by mohlo mít ještě fatálnější následky. Dobrou ukázkou přímého nárazu v praxi je např. toto video: https://www.youtube.com/watch?v=Y9pp3wtQ7oc.
Důvodů ku ztroskotání Titanicu bylo mnohem více a některé věci jsou dodnes stále nejasné. Nemůžeme tedy s přesností říct, zda rozhodnutí prvního důstojníka byla správná nebo naopak špatná vzhledem k doprovázejícím okolnostem.
K tématu doporučujeme pročíst tento článek, rozsáhle pojednávající o činech Williama M. Murdocha: https://www.williammurdoch.net/articles_01_conclusions.html. Webová stránka poskytuje také zdroje článků a publikací, jenž byly k tomuto výzkumu užity, a z nichž můžete dále čerpat.
Z našeho fondu můžeme doporučit:
RIFFENBURGH, Beau. Titanic: velká kniha: kompletní příběh stavby & zkázy nejslavnější lodi všech dob: svědectví přímých účastníků. Překlad Boleslav Žemlík. Vydání první. Brno: Extra Publishing, 2023. 160 stran. Živá historie. ISBN 978-80-7525-535-8.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003523842&local_base=NKC
KRÁLÍČEK, Václav. Titanic: nikdo nechtěl uvěřit. Druhé, revidované vydání. Praha: Epocha, 2019. 397 stran. ISBN 978-80-7557-182-3.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003096635&local_base=NKC
WILKINSON, Philip. Titanic: příběh legendární lodi. Vyd. 1. [Praha]: Slovart, 2011. 64 s. ISBN 978-80-7391-480-6.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002276237&local_base=NKC
TARSHIS, Lauren. Přes palubu: přežil jsem potopení Titaniku, 1912. Překlad Zdeněk Kubík. 2. vydání. V Brně: CPress, 2022. 107 stran. Dobrodružné příběhy pro děti. ISBN 978-80-264-4095-6.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003400865&local_base=NKC
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.12.2023 10:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu