Záboří nad Labem
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, na zápisy ze Soupisu poddaných obce Záboří nad Labem. Podle všeho by měli být v Soupisu poddaných Čáslavska - tento mám ale Záboří jsem v něm nenašla. Konrétně hledám jméno Skalník, které by se zde měl vyskytovat.
Děkuji moc za odpověď a přeji příjemný den
Odpověď
Dobrý den,
obec Záboří nad Labem opravdu spadala v polovině 17. století pod kraj Čáslavsko. V soupisu poddaných podle víry ovšem není obec uvedena. Pravděpodobně se zápisy o poddaných z této obce nezachovaly. Obec je ovšem zmíněna v berní rule.  Dle zápisu zde uvedeného přišlo do obce mezi lety 1652 - 1653 řada nových obyvatel. Mezi nimi byl i Adam Skalnický (nově usedlý v roce 1653,  majetek: 24 strychů polí, 3 krávy, 3 jalovice a 2  vepři).  Příjmení v této době ještě nebyla ustálená. Je tedy možné, že se jedná o osobu, kterou hledáte. Jiný rolník, sedlák či chalupník s příjmením Skalník v této obci nefiguruje.
Nejbližší osoba s tímto příjmením žila v Čáslavském kraji  v obci Chlístovice. jednalo se o Jana Skalníka, pravděpodobně mlynáře ve mlýně s 1 kolem.
Použité zdroje:
* BENEŠ, František, ed. Berní rula. 10, Kraj Čáslavský I. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1953. 454 s., [2] l. obr. příl.
* ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
* ZAHRADNÍKOVÁ, Magda, ed. a ŠTREJNOVÁ, Eva, ed. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Čáslavsko. Vyd. 1. V Praze: Státní ústřední archiv, 1999. 2 sv. (319 s., s. 320-633). ISBN 80-85475-54-5.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.10.2014 10:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu