"za uherský rok"
Text dotazu
Dobrý den, docela by mě zajímal význam slovního spojení "uherský rok". Proč se říká: Jednou za uherský rok? Vždyť rok v Maďarsku (Uhersku)trvá stejně dlouho jako rok v Česku. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobry den,
Tento dotaz byl již v roce 2005 na portálu Ptejte se knihovny zodpovídán. Odpověď Vám přikládám a navíc informace, které jsme k tomuto tématu nalezli aktuálně na internetu:
Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy neslovesné. - Praha: Academia, 1988. S.171
(jednou) za uherský měsíc / rok (V - verbum, sloveso), (expres., nepříznivě) (nežádoucně) zřídka, popř. (se zlehčováním, zpochybňováním reálnosti nej. termínu n. s nevírou v uskutečnění něčeho) vlastně nikdy ...
V době tureckých válek byli vojáci najímáni do služby v Uhrách na urč. dobu, avšak ta se stále prodlužovala.
Synonymum zřídka, nikdy
Cf confer = srovnej na svatého Dyndy, za žádných okolnosti, v žádném případě Dyndy - neexistující světec, souvisí s rýmem na svatého Dyndy anebo nikdy
Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. - Praha: Academia, 1994 uvádí heslo: uhersky ... jednou za u. měsíc, rok velmi zřídka
Odkazy na internetu:
http://geryk.blog.respekt.ihned.cz/c1-45992160-jak-dlouhy-je-uhersky-rok
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.07.2013 08:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu