Z ruského zajetí v 1. světové válce lodí Italia
Text dotazu
Dobrý den, můj děda byl v 1. světové válce v ruském zajetí, stal se legionářem a po válce byl v roce 1919 evakuován lodí Italy do vlasti. Dalo by se o této evakuaci zjistit něco víc? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
repatriaci československých legií se věnuje řada titulů, nicméně podrobněji je průběh cesty popsán v knize A. Zemana Cestami odboje, přesněji v jeho pátém dílu, a F. Šteidlera Návrat čsl. legií kolem světa do vlasti. Danou tématiku také pojednává článek Dalibora Váchy v časopise Historie a vojenství Cesta do vlasti: českoslovenští legionáři na světových oceánech v letech 1919-1920. Další možností je pak obrátit se na Vojenský historický archiv, kde jsou přístupné karty legionářů - můžete se obrátit na podatelnu (podatelna-vua@army.cz), nebo využít příslušnou databázi legionářů (http://www.vuapraha.cz/fallensoldierdatabase). Práce s databází či dotaz na archiv však vyžaduje znalost alespoň základních údajů a životopisných dat (plné občanské jméno a datum narození), podle něhož bude možné danou osobu jednoznačně identifikovat.
Použité zdroje
Zeman, Adolf. Cestami odboje: [jak žily a kudy táhly čs. legie]. Díl V, Domů. hlavní redaktor Adolf Zeman. Praha : Pokrok, 1929.
Šteidler, F. Jak žily a kudy táhly čsl. legie. Praha: Památník odboje, 1921.
Vácha, Dalibor. Cesta do vlasti: českoslovenští legionáři na světových oceánech v letech 1919-1920. Dalibor Vácha. Historie a vojenství. Časopis Vojenského historického ústavu. Roč. 62, č. 3 (2013), s. 4-23
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
06.10.2016 15:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu