Z. M. Kuděj (pseudonymy, biografie)
Text dotazu
Dobrý den, existuje prosím Vás slovník literárních pseudonymů? Kdesi jsem se dočetl, že Z.M.Kuděj byl vlastním jménem Krejčí a rád bych to někde ověřil. Ke Kudějovi bych ještě rád věděl, zda se někdo systematicky zabýval jeho životem a dílem a sepsal o něm knihu, či alespoň drobnější studii.
Odpověď
Dobrý den, Z. M. Kuděj se vlastním jménem jmenoval Zdeněk Marian Kuděj, prostřední jméno si až jako spisovatel změnil na Matěj. Vedle podob Z. M. Kuděj, Zdeněk Matěj Kuděj, používal pseudonymů Sid a Sidney Goodday (což měla být "poangličtěná" podoba jeho jména, kterou užíval za pobytu v Americe).
Několik textů o něm napsáno bylo, bibliografii najdete u Kudějova hesla v Lexikonu české literatury, lze také hledat v databázích Ústavu pro českou literaturu: www.ucl.cas.cz - Katalogy a databáze.
Prameny:
Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře : (anagramů, kryptonymů, značek, jmen původních, přijatých, dvojitých, polatinštělých atd.) / zpracoval J. Vopravil. -- Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1973. -- 1540 s. ; 25 cm
Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce / redigoval Vladimír Forst ... [et al.]. -- 1. vyd.. -- Praha : Academia, 1985-; díl 2, sv. 1. H-J. 1993. 589 s. -- díl 2, sv. 2. K-L. 1993. s. 597-1377
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.12.2007 16:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu