Z. Burian v časopisu VTM
Text dotazu
Dobrý den. V ročnících 1968-69 časopisu Věda a technika mládeži vyšel jako příloha román Biggles od velbloudích stíhaček s ilustracemi Zdeňka Buriana. Prý v některém z dalších ročníků vyšel i román Biggles a modré nebezpečí (snad kolem roku 1975). Nevíte prosím v kterých ročnících, případně konkrétních číslech, tento román vyšel?
Odpověď
Dobrý den,
román JOHNS, W.E. Biggles a modré nebezpečí vyšel jako příloha Vědy a techniky mládeži v roce 1974. Bohužel v našem fondu máme pouze samostatně svázanou xerokopii této přílohy (cca 95 stran), nejsou tam uvedena žádná identifikační data. Prošli jsme VTM z roku 1973 - 1976 a v roce 1974 jsme našli na několika místech zmínky o tom, že román začne vycházet, že další číslo bude tam a tam...apod. Na katalogizačním lístku Věda a technika mládeži v naskenovaném Generálním katalogu Národní knihovny ČR (Katif), byla u roku 1974 poznámka, že obsahuje přílohu Biggles... Toto uvádí i kniha PROKOP, Vladimír. Ilustrátor Zdeněk Burian. Monografie a soupis díla. Praha: Ostrov, 1995. S.159: "JOHNS, W.E.: Biggles modré nebezpečí. 1974, ?. (obálka, 7 kvašů - vše převzato)".
Při listování VTM, ročníkem 1974, jsme v čísle 3 narazili na oznámení, že bude román vycházet , s.88; v č.6 na s.183: Pozor! Už od příštího čísla naleznete v našem časopise nový román na pokračování...; dále v rubrice V příštím čísle: v čísle 6 Biggles se vrací na stránky VTM; v č.7. Dobrodružství kapitána Bigglese pokračují; v č.8 Biggles prchá ze zajetí; v č.9 Biggles v záhadném letadle; v č.10 Biggles: Zrzek zasahuje. V dalších číslech již zmínky v této rubrice o Bigglesovi nejsou.
Doufám, že jsme Vám hledáním téměř detektivním pomohli. Služba Ptejte se knihovny většinou totiž při zpracovávání dotazů nemůže hledat informace listováním přímo v periodikách bez bližší citace.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.03.2012 13:25
Jarda píše:
Sobota 08.10.2016 22:07
Zdravím, i když asi s křížkem po funuse... Vámi uváděnou přílohu o Bigglesovi z let 1968-69 mám, v jednotlivých číslech vycházela na pokračování, nemohl jsem se dočkat. Mně utkvěla vzpomínka na seriál z těch let, nevím v kterém časopise, o podzemním tanku, který se pohyboval pod zemí, vyloupili s ním i banku, uvítal bych podrobnosti.
PSK - admin píše:
Pátek 14.10.2016 16:44
Odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu