Jaký je původ slova "satorie"?
Text dotazu
Z jakého jazyka pochází slovo "satorie" , jak vzniklo a jak se vyvinulo do svého nynějšího významu (zlá, hádavá žena)?
Odpověď
Dobrý den,
z dostupných indicií odhadujeme, že satorie pochází z názvu rostliny, i když žádný z pramenů to neuvádí na sto procent; v některém výkladu však vidí spojení  se satyrem, slovem pocházejícím z latiny.
Zde několik zdrojů:
Etymologický slovník uvádí spojitost s rostlinou saturejka.
Druh rostliny, ze středolatin. satureia; obecný výraz satorie
Zdroj: HOLUB, Josef, LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1967.
Satira, z lat. = slovesné dílo zesměšňující a tepající lidské, společenské vady, pošetilosti; satirický = v duchu satiry, posměšný, jízlivý, kousavý člověk Saturovat, z lat. = nasytit, chemicky o roztoku i jinak = uspokojit; být saturován, saturovaný Satyr - starořec. lesní bůžek; zobecněním = smyslný muž
Zdroj: TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. Praha: Slovanské nakladatelství, 1952.
Satira - ‘skladba vysmívající se negativním jevům’, satirický. Z lat. satira, vedle satura tv., původně ‘směs, všehochuť’, asi ze spojení lanx satura ‘plná mísa’ (mísa přinášená každoročně bohům jako oběť) od lat. satur ‘sytý, úrodný, plný’. V přeneseném významu šlo nejprve o dramatickou frašku, pak útočnou báseň.
Zdroj: REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Voznice: Leda, 2012, s. 563. ISBN 978-80-7335-296-7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:61980be0-65d6-11e6-aed5-5ef3fc9ae867
Satoreyka w. saturege - domácí rostlina z teplejších krajin
Zdroj: JUNGMANN, Josef. Slovník česko-německý, D. IV, S - U. Praha, 1838. 1. vyd. https://vokabular.ujc.cas.cz/moduly/slovniky/digitalni-kopie-detail/JgSlov04/strana-22
sartorije -> satorie
satorie, satoryje, sartorije zlá, hádavá
Zdroj:  Slovník cizích slov. Praha: Plot, 2006. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:269c1710-07a9-11e6-b598-5ef3fc9bb22f
Na Chodsku, Poděbradsku i jinde zašívala matka potají dceři čtyřlístek do fěrtochu, aby v chlapci vzbudila lásku. V Cechách nosily dívky při sobě tajně květ satorie, aby k sobě přilákaly milence, v Babicích měly u sebe stále kousek mechu...
Zdroj: NAVRÁTILOVÁ, Alexandra. Namlouvání, láska a svatba v české lidové kultuře. Praha: Vyšehrad, 2012. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:a50cacdf-7933-4feb-9e5c-0a446e887330
Bohužel nemůžeme ověřit odkaz níže; vysvětlení ale vypadá velmi věrohodně.
Satorie, satoryje - nespisovný výraz, zlá, hádavá manželka, někdy též obecně zlá žena. Stejný význam semetrika a saň., Satureje, saturyje, e, saturejka, satorka, suturajka, santořinka, satoryje ...české názvy pro bylinu Rodové jméno Satureja je odvozeno od latinského slova „satyrus“. Dle antické pověsti to byla právě saturejka, která dávala satyrům jejich mimořádnou sexuální výkonnost a byla považována za afrodiziakum. Spíše však byla, a stále je, doporučována jako bylina podporující dobré trávení.
Čerpáno z internetu, námi neověřeno: https://www.odpovedi.cz/otazky/co-je-to-satorie-satorie
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.08.2019 08:00
Petr Nejedlý píše:
Středa 12.07.2023 14:35
1) vyřadit heslo saturovat - nesouvisí se satyry, saturejkou atd. - odvozeno od latinského příslovce satis - dost
2) vyřadit heslo satira - nesouvisí se satyrem: satira (původně satura) byla mísa s různým ovocem, ovocná všehochuť; tak vypadaly nejstarší literární satiry: zábavná všehochuť, teprve později byla veršovaná zábava doplněna o žertovný kritický tón (zpočátku spíše škádlivý)
PSK - admin píše:
Úterý 18.07.2023 13:04
Dobrý den,
děkujeme za Vaši reakci. Podívali jsme se na Vaše návrhy a dle našeho názoru heslo saturovat souvisí s heslem satira. Český etymologický slovník uvádí, že saturovat, čili nasycovat, pochází z lat. saturare, satur, což znamená sytý, úrodný, plný. Jak píšete i Vy, satira neboli satura původně znamenala směs, všehochuť, což se pravděpodobně odvozovalo právě ze spojení lanx satura - plná mísa - opět od lat. satur - plný sytý, úrodný.
Zdroj: REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Voznice: Leda, 2012, s. 563. ISBN 978-80-7335-296-7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:61980be0-65d6-11e6-aed5-5ef3fc9ae867
Máte ale pravdu, že starší Slovník jazyka českého, ze kterého jsme vycházeli v původní odpovědi, neuvádí u hesla satira souvis s významem všehochuti. (TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. Praha: Slovanské nakladatelství, 1952, s. 1376. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:01b776f0-61c1-11e3-8c6a-005056825209). Z toho důvodu jsme původní odpověď ještě doplnili i o aktuálnější zdroj.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu