Web-based projdect managment software
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat co si mám představit pod pojmem web-based project
management software a kde bych se mohl dozvědět více informací?
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď na Váš dotaz. Termín project management se do češtiny překládá jako projektový management nebo projektové řízení (http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98%C3%ADzen%C3%AD_projekt%C5%AF).
Projektovým řízením se rozumí soubor norem, doporučení a zkušeností popisujících, jak řídit projekt. Definuje se také jako způsob přístupu k návrhu a realizaci procesu změn tak, aby bylo dosaženo cíle v plánovaném termínu, při stanoveném rozpočtu s disponibilními zdroji tak, aby realizovaná změna nevyvolala nežádoucí vedlejší efekty.
Projektové řízení je často zaměňováno s řízením projektu (Project Control), které je podmnožinou projektového řízení.  Řízení projektu je plánování, organizování, monitorování, řízení a předkládání zpráv o všech aspektech projektu a motivace všech zúčastněných  dosáhnout cílů projektu.
Pro tvorbu, správu a řízení projektů se používí řada programů, např.
Microsoft Office Project
(http://www.microsoft.com/cze/office/programs/project/highlights.mspx,
http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Project). Velmi podrobný popis těchto softwarů naleznete i ve Wikipedii (http://en.wikipedia.org/wiki/Project_management_software), a to včetně srovnání konkrétních produktů (http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_project_management_software). V článku jsou popsány i různé formy přístupu k těmto programům, jedním z nich je právě "web-based" přístup, tzn. že program je dostupný na internetu/intranetu prostřednictví webového prohlížeče.
Web-based programy pro projektové řízení jsou častým námětem různých diskuzí, např.:
* http://rammi.cz/rizeni-projektu-project-management-software-zdarma/
* http://petruj.eu/blog/project-management-software/
* http://www.wareprise.com/category/project-management/cs/
* http://www.bouk.info/open-source/collabtive/
Více se o projektovém řízení dozvíte např. z těchto učebnic, další literaturu si můžete vyhledat v Elektronickém katalogu NK ČR - bázi NKC
(http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) nebo v článkové databázi ANL
(http://sigma.nkp.cz/cze/anl):
* JOHN, Jakub. Projektové řízení. Třebíč : Vivat Academia, 2009. 40 s. ISBN 978-80-87385-01-2; 978-80-9-87385-01-2. Obsah - http://toc.nkp.cz/NKC/201002/contents/nkc20091998212_1.pdf.
* VYTLAČIL, Dalibor. Projektové řízení a řízení projektů. Vyd. 1. Praha :
Česká technika - nakladatelství ČVUT, 2008. 142 s. ISBN 978-80-01-04001-0.
Obsah - http://toc.nkp.cz/NKC/200804/contents/nkc20081792167_1.pdf.
* MÁCHAL, Pavel. Projektové řízení v environmentu. Brno : Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2009. ISBN 978-80-7375-265-1. Obsah
- http://toc.nkp.cz/NKC/200903/contents/nkc20091858839_1.pdf.
* ROUŠAR, Ivo. Projektové řízení technologických staveb. Praha : Grada, 2008. 255 s. ISBN 978-80-247-2602-1. Náhled do knihy - http://books.google.com/books?id=wE8cFla5XwgC&hl=cs&source=gbs_ViewAPI.
použitá literatura:
* PITAŠ, Jaromír; DOLEŽAL, Jan. Projektové řízení a tvorba projektů v Microsoft Project. 1.díl. Brno : Univerzita obrany, 2007. s. 12-13. ISBN 978-80-7231-216-0.
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.03.2010 11:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu