Citát: We, the willing,...
Text dotazu
Dobrý den,
Narazila jsem na v zahraničí oblíbený citát údajně od českého diplomata a politika Josefa Konstantina Jirečka:
"We, the willing, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. We have done so much, for so long, with so little, we are now qualified to do anything with nothing."
V češtině jsem na něj nenarazila a chtěla bych o něm vědět víc, znát širší kontext. Googlení v cz ani eng nepomohlo.
Předem moc díky!
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz zaslaný v rámci služby Ptejte se knihovny.
Z dostupných informací se zdá, že autorství Vámi uvedené fráze není jednoznačně určené a že se spíše bude jednat o nesprávně přisouzený „citát“, který byl v průběhu let sestaven z výroků různých lidí či z myšlenek z různých děl.
Mezi autory, kteří jsou spojováni s uvedeným výrokem jsme nalezli kromě diplomata a historika Konstantina Jirečka též matku Terezu, A. S. Puškina, Williama McDougalla nebo F. Sinatru. Nejčastější nález ale směřuje právě k Jirečkovi a k propojení s armádou Spojených států amerických.
Vzhledem k tomu, že jako zdroje propojení výroku s K. Jirečkem jsou k dohledání pouze dílčí zmínky na webových stránkách shromažďujících citáty, a to bez podrobnějších odkazů či výkladu, návaznost na konkrétní dílo bude obtížné určit. Současně takto není ani možné dohledat, kdy přesně došlo ke spojení výroku s danou osobností. Velmi pravděpodobně se v Jirečkově díle ani nenachází část, která by přesně odpovídala citovaným větám. Jestliže by citovaný výrok patřil Jirečkovi, byl by psán německy nebo česky, Vámi uvedené věty by tak byly překladem, což opět ztěžuje dohledání zdrojového dokumentu. Při hledání v digitálních zdrojích jsme kromě anglického znění používali i možné české a německé přepisy zadaného výroku a jeho částí – avšak nenalezli jsme relevantní výsledky.
Nejpodrobnější výklad uvedeného citátu s připojenými odkazy na zdroje nacházíme v souvislosti s americkými vojenskými složkami ve vyhledávači citátů The Quote Investigator. Podle něj by se část výroku „doing so much with so little for so long“ a „do anything with nothing“ měla objevit ve 40. letech 20. století v článku bývalého důstojníka americké armády Hugha. S. Jonsona v The Daily Patagraph. Ten použil daná slova při popisu předávání ceny generálovi Douglasu MacArthurovi; podrobně o genezi citátu zde: https://quoteinvestigator.com/2017/05/13/anything/. Části výroku pak podle tohoto zdroje vyrostly v motto oblíbené zvláště mezi příslušníky Air Force (od 60. let 20. století).
Případné propojení citátu s Konstantinem Jirečkem by tedy patrně tkvělo v Jirečkových pojednáních o historii Bulharska a balkánských válkách – jakkoliv jsme, jak uvedeno výše, související pasáž v nám dostupných vydáních děl nedohledali. Výrok odpovídá obecnějšímu tématu odolnosti v těžkých dobách/ve vákách, které je v historickém pojednání o Bulharsku a válečném dění v oblasti Balkánu obsaženo, a jež snad mohlo dále rezonovat nejen mezi americkými vojáky v období studené války, ale i s dalšími jednotlivci či skupinami lidí.
Odpověď zakládáme (vedle primárních Jirečkových pracích) na neodborných textech z online diskuzí či na textech automatických vyhledávačů a počítačově generovaných analýz, tedy ji doporučujeme brát spíše jako vhled do možného vývoje široce používaných proklamací a motivačních citátů. V daném případě se jeví jako nejrelevantnější propojení s výše zmiňovaným příslušníkem americké armády; zda byl tento důstojník ovlivněn myšlenkami Konstantina Jirečka, anebo jiné osobnosti – to z dostupných zdrojů není zřejmé.
Použité zdroje
13 Military Quotes Every Veteran Will Appreciate. In: Veteran Aid.org. Online. 2016. Dostupné z: https://www.veteranaid.org/[…]/ [cit. 4. 10. 2024]
DOROVSKÝ, Ivan. Konstantin Jireček: život a dílo. Brno: Univerzita J.E. Purkyně, 1983, 39 s. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:355c7cb2-5a54-4281-bb1e-702fe9e48900
Is "We, the willing, led by the unknowing" correctly attributed to Konstantin Jireček or Mother Theresa? In: Skeptics. Online. 2024. Dostupné z:
https://skeptics.stackexcha[…]attributed-to-konstantin-ji [cit. 4. 10. 2024].
JIREČEK, Konstantin Josef. Cesty po Bulharsku. V kommissi u Františka Řivnáče, 1888, 710 s. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:d6ed97eb-6b91-4a5f-978c-ba7a598c9238
JIREČEK, Konstantin. Dějiny národa bulharského. V Praze: B. Tempský, 1876, 536 s. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:080b8800-fd60-11e6-97b4-5ef3fc9ae867
JIREČEK, Konstantin Josef. Poselství republiky dubrovnické k císařovně Kateřině II. v l. 1771-1775: studie k dějinám jihoslovanským a ruským. V Praze: Nákladem České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1893. 122 stran. Rozpravy České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění v Praze; roč. 2., třída 1., č. 2. Dostupné také z: https://books.google.cz/boo[…]v=onepage&q&f=false
JIREČEK, Konstantin Josef a Hermenegild JIREČEK. Vzájemná korespondence J. Konstantina Jirečka a Hermenegilda Jirečka. V Praze: Česká akademie věd a umění, 1947, 166 s. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:14abd3f1-f244-11e3-8e46-5ef3fc9ae867
Tancerdi, Tom. We, the Willing. In: Tomtancredi.com. Online. 2024. Dostupné z: https://www.tomtancredi.com/2012/03/26/we-the-willing/ [cit. 7. 10. 2024].
Qutoeresearch. We Have Done So Much with So Little for So Long, that Now We Can Do Anything with Nothing. In: Quote Investigator. Online. https://quoteinvestigator.com/2017/05/13/anything/ [cit. 4. 10. 2024].
Who wrote We the unwilling led by the unknowing are doing the impossible for the ungrateful We have done so much with so little for so long we are now qualified to do anything with nothing? In: Answers.com. 2024. Dostupné z: https://www.answers.com/aut[…]to_do_anything_with_nothing [cit. 7. 10. 2024].
Zitat von Alexander Sergejewitsch Puschkin. In: Gutezitate. Online. 2024. Dostupné z: https://gutezitate.com/zitat/165214 [cit. 7. 10. 2024].
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.10.2024 22:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu