Washington
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o zodpovězení dotazu.
Zajímalo by mne,zda město Wasington (hlavní město USA) kdy bylo založeno ,a zda mělo nějaké jméno,a pak bylo přejmenované nebo zda mělo od začátku vzniku jméno po americkém prezidentovi.
Odpověď
Dobrý den,
23.12.1788 dal Maryland k dispozici 26 km2 území, kde mělo vzniknout federální hlavní město na Potomaku a 10.7.1790 Kongres odhlasoval, že tam město postaveno bude, na místě, které vybere prezident. Oficiálně nahradilo Philadelfii 17.11.1800. Washington D.C. byl ustanoven městem 3.5.1802, ale jeho starosta nebyl volen, nýbrž jmenován prezidentem. Své dnešní jméno má tedy město od začátku. Roku 1964 bylo D.C povoleno odevzdávat v prezidentských volbách 3 hlasy volitelů, r. 1973 dostal Washington právo volit starostu a městskou radu.
Představu, jak asi Washington vypadal v prvních letech, dokládá popis města z roku 1801:
" 4.března 1801 byl Thomas Jefferson uveden do úřadu v novém hlavním měste federace, ve Washingtonu v Kolumbijském okrsku. Město bylo jen shlukem bezvýrazných budov okolo dvou center, Kapitolského vršku a vládního zámečku.Mezi nimi se rozprostírala bažinatá divočina plná pařezů a blátivých děr. Kongres, který se od roku 1774 scházel v osmi různých městech, měl konečně své trvalé sídlo, ale mnoho pohodlí si v něm neužil. Ve městě byly dvě společenská centra: dostihová dráha a divadlo. Většinu roku bylo město pusté a ožívalo jen v době zasedání Kongresu."
V současné době je město administrativním a politickým centrem USA, sídlo prezidenta, Kongresu a dalších ústředních institucí. Ekonomická základna je tak položena na obsluze federálních úřadů a organizací.
Použitá literatura a další zdroje, které můžete použít pro získání více
informací:
* TINDALL, George B.; SHI, David E. USA. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1994. 897 s. ISBN 80-7106-088-7.
* PURVIS, Thomas L. Encyklopedie dějin USA. Vyd. 1.. Praha : Ivo Železný, 2000. 575 s. ISBN 80-240-0294-9.
* Všeobecná encyklopedie ve čtyřech svazcích. Díl 4, ř/ž. Vyd. 1.. Praha : Nakladatelský dům OP, 1998. ISBN 80-85841-37-1.
* GOSTELOW, Martin. Washington, DC. 1. české vyd.. Bučovice : RO-TO-M, 2000. 144 s. ISBN 80-85840-92-8.
http://www.dcpages.com/History/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.12.2008 15:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu