Walter Crane
Text dotazu
Dobrý den, dovoluji si Vás požádat o informace ze života a díla malíře jménem Walter Crane (1815-1915). Jeho obraz Cesta na věčnost (1902) byl součástí výstavy Obrazárna v Čechách 1796-1918 (uspořádané k 200letému výročí Národní galerie v Praze roku 1996). Zajímalo by mě též, kde je obraz v současnosti k vidění, popřípadě i jiná autorova díla.
Odpověď
Dobrý den,
Walter Crane se narodil 15. srpna 1845 v Liverpoolu jako druhý syn Thomase Craina, který se věnoval tvorbě portrétů a miniatur a Mary Frances. Zemřel 14. března 1915. Je znám především jako ilustrátor, malíř, věnoval se také designu, spisovatelství a výuce. Mezi knihy jím ilustrované patří např. Baby´s Opera, Grimm´s Household Stories či The Frog Prince, v níž jsou patrné vlivy japonského výtvarného umění. Ilustroval také knihy poezie- např.Queen Summer, The Sirens Three.
V 80.letech 19. století byl pod vlivem dalšího umělce Williama Morisse spojován se sociálním hnutím, což mělo za následek vnášení umění do života všech vrstev obyvatel, které se projevovalo v textiliích, tapetách či drobných domácích dekoracích.
Byl členem několika uměleckých organizací a krátkou chvíli také ředitelem Royal College of Art v Londýně.
Jeho dílo "Na věčnost/A Dream, Voyage de Reve" je příkladem dokazujícím jeho následovnictví anglických prerafaelistů, vyznačující se mnoha symboly a alegoriemi.
Tento obraz byl v roce 1905 zakoupen pro Obrazárnu Společnosti vlasteneckých přátel umění, předchůdce dnešní Národní galerie a s největší pravděpodobností by tedy měl být i nadále v jejím vlastnictví. Tuto domněnku se nám však nepodařilo potvrdit a na její ověření by bylo třeba kontaktovat přímo NG.
Použité zdroje:
http://myweb.tiscali.co.uk/speel/illus/crane.htm
http://encyclopedia.jrank.org/COR_CRE/CRANE_WALTER_1845_.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Walter_Crane
Obrazárna v Čechách 1796-1918 : katalog výstavy, uspořádané Národní galerií v Praze u příležitosti dvoustého výročí založení Obrazárny Společnosti vlasteneckých přátel umění : Praha [11.4.-30.6.] 1996 / [autor úvodní studie, předmluvy a editor] Vít Vlnas ; [katalogová hesla Jan N. Assmann ... et al. ; souběžné texty do angličtiny přeložili Jan Valeška a Ivan Vomáčka]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Gallery : Národní galerie, 1996. -- 278 s. : il. (část. barev.) ; 30 cm
Who was who. Vol.1, 1897-1915. -- 5.vyd.. -- London : Adam and Ch. Black, 1966
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.02.2008 14:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu