Waldorfské školky, Montessori školky a lesní školky
Text dotazu
Dobrý den.
Píši bakalářskou práci na téma : Důvod rodičů pro výběr alternativních vzdělávacích systémů. Chtěla bych najít nějaké ověřené zdroje či tipy pro psaní této práce. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
níže k danému tématu uvádíme některé vybrané publikace a články:
* VOŠAHLÍKOVÁ, Tereza a kol. Ekoškolky a lesní mateřské školy: praktický manuál pro aktivní rodiče, pedagogy a zřizovatele mateřských škol. 2., aktualiz. vyd. Praha: Ministerstvo životního prostředí, 2012. 93 s. ISBN 978-80-7212-593-7.
* VOŠAHLÍKOVÁ, Tereza, ed. Školka blízká přírodě: příručka předškolního vzdělávání pro udržitelný rozvoj. Praha: Asociace lesních mateřských škol, 2012. 90 s. ISBN 978-80-260-4141-2.
* MONTESSORI, Maria. Absorbující mysl: vývoj a výchova dětí od narození do šesti let. Překlad Radek Glabazňa. Vydání první. Praha: Portál, 2018. 301 stran. ISBN 978-80-262-1393-2. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/658774/pdf.
* SVOBODOVÁ, Jarmila a JŮVA, Vladimír. Alternativní školy. Brno: Paido, 1995. 76 s. ISBN 80-85931-00-1.
* KOŤÁTKOVÁ, Soňa. Dítě a mateřská škola. Vyd. 1. Praha: Grada, 2008. 193 s. Pedagogika. ISBN 978-80-247-1568-1. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/360978/pdf.
* SELDIN, Tim. Jak vychovat úžasné dítě podle principů Montessori. Překlad Petr Somogyi. První vydání. Praha: Slovart, 2017. 208 stran. ISBN 978-80-7529-405-0. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/305190/pdf.
* RÝDL, Karel, ed. Metoda Montessori pro naše dítě: inspirace pro rodiče a daší zájemce. 2. vyd., přeprac. a dopl. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2007. 199 s. ISBN 978-80-7395-004-0. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/23682/pdf.
* SLABÁ, Hana. Montessori školka: jak to v ní chodí?. Vydání první. Praha: Portál, 2020. 202 stran. ISBN 978-80-262-1647-6. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/559509/pdf.
* POUSSIN, Charlotte. Nauč mě, jak to mám udělat sám: pedagogika Montessori vysvětlená rodičům. První české vydání. Praha: Svojtka & Co., 2018. 222 stran. ISBN 978-80-256-2459-3. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/449756/pdf.
* SMOLKOVÁ, Táňa. Dítě v úctě přijmout--: vzdělávací program waldorfské mateřské školy. 1. vyd. Praha: Maitrea, 2007. 112 s. ISBN 978-80-903761-2-0. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/426316/pdf.
* OPRAVILOVÁ, Eva a KROPÁČKOVÁ, Jana. Studijní texty k předškolní pedagogice s úvodem do pedagogiky. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta, 2005. 87 s. ISBN 80-7290-251-2. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/382242/pdf.
* GRUNELIUS, Elisabeth M. Výchova v raném dětském věku: školky s waldorfskou pedagogikou. Překlad Milada Luňáčková. 1. vyd. [Praha]: Baltazar, 1992. 59 s. ISBN 80-900307-3-4. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/354461/pdf.
Články:
* NEWIAKOVÁ, Zdeňka. Lesní školka dětem prospívá: pedagogika lesních školek ještě není příliš známá, učitelky se ale ohrazují proti názorům, že své svěřence "jen vypustí do lesa". Také tyto děti jsou dobře připraveny na školní docházku. Karlovarský deník, 2015, 25(290), s. 2. ISSN 1802-1069.
* TĚTHALOVÁ, Marie. Mateřská školka v lese. Informatorium: časopis pro výchovu dětí od 3-8 let v mateřských školách a školních družinách, 2011, 18(3), s. 12-14. ISSN 1210-7506.
* TĚTHALOVÁ, Marie. Školka, která nemá dveře ani okna. Děti a my, 2010, 40(4), s. 38-39. ISSN 0323-1879.
* VALKOUNOVÁ, Tereza. Být venku znamená vzdělávat se. Informatorium 3-8: časopis pro výchovu dětí od 3-8 let v mateřských školách a školních družinách, 2019, 26(2 (únor)), s. 8-11. ISSN 1210-7506.
* JEDELSKÁ, Eva. Montessori - výchova ke svobodě. Rodiče, 1998, 2, s. 44-47. ISSN 1211-880X.
* SLABÁ, Hana. Na montessori školce není nic tajemného. Informatorium 3-8: časopis pro výchovu dětí od 3-8 let v mateřských školách a školních družinách, 2020, 27(9 (listopad)), s. 6-9. ISSN 1210-7506.
* TĚTHALOVÁ, Marie. Dítě jako svobodná bytost: tak ho vnímala Maria Montessori. Informatorium 3-8: časopis pro výchovu dětí od 3-8 let v mateřských školách a školních družinách, 2018, 25(9 (listopad)), s. 14-15. ISSN 1210-7506
* JANKŮ, Helena. Montessori systém v MŠ. Informatorium 3-8, 2002, 9(5), s. 6-7. ISSN 1210-7506.
* TĚTHALOVÁ, Marie. V alternativní školce je středem dění dítě a jeho potřeby. Informatorium: časopis pro výchovu dětí od 3-8 let v mateřských školách a školních družinách, 2012, 19(3), s. 22-23. ISSN 1210-7506.
* SMOLÍKOVÁ, Dagmar. Tak trochu jiná školka. Sedmá generace, 2007, 16(1), s. 23-25. ISSN 1212-0499
* Roste zájem o alternativní školy. Právo - Jihozápadní Čechy, 2019, 29(209), s. 15. ISSN 1211-2119.
* KOZLOVÁ, Katka, ed. Učíme se nejen hlavou aneb jaké kompetence získávají děti ve waldorfské mateřské škole. Člověk a výchova: časopis pro pedagogiku Rudolfa Steinera, 2005, 9(1-2), s. 12-17. ISSN 2464-5680.
* JANKŮ, Helena. Ve waldorfské mateřské škole. Informatorium 3-8, 2001, 8(9), s. 6-7. ISSN 1210-7506.
* TĚTHALOVÁ, Marie. Podpora všestranného vývoje dítěte: v tom spočívá waldorfská pedagogika. Informatorium 3-8: časopis pro výchovu dětí od 3-8 let v mateřských školách a školních družinách, 2018, 25(8 (říjen)), s. 12-13. ISSN 1210-7506.
Nejedná se o kompletní výčet, další dokumenty můžete získat například z online katalogu Národní knihovny ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/nkc), Souborného katalogu ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/skc), portálu Knihovny.cz (https://www.knihovny.cz) a také článkové bibliografické databáze ANL – Články v českých časopisech, novinách a sbornících (https://aleph.nkp.cz/cze/anl).
Z odborných institucí bychom Vám doporučili zejména Národní pedagogické muzeum a Knihovnu J. A. Komenského (https://www.npmk.cz/), knihovna kromě online katalogu nabízí i přístup do Pedagogické bibliografické databáze (https://www.npmk.cz/knihovna). V databázi jsou obsaženy záznamy článků z odborných periodik doplněné o anotace.
Ze zahraničních zdrojů můžete využít především databázi pro výchovu a vzdělávání ERIC (Education Resources Information Center, https://eric.ed.gov/), která umožňuje vyhledávání i dostupnost některých plných textů zdarma.
Knihovny také pro vyhledání potřebné literatury nabízejí rešeršní služby, jedná se však o služby placené. Nabídku rešeršních služeb Národní knihovny ČR naleznete na - https://www.nkp.cz/sluzby/reserse.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2021 19:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu