Vztahy NATO a OSN
Text dotazu
Dobrý den, potrebovala by som neake informace o vztahoch NATO a OSN (co ich spaja a rozdeluje).
Odpověď
Dobry den,
omlouvame se za opozdenou odpoved. Oficialni informace o vztazich mezi OSN a NATO je mozne ve velke mire nalezt primo na strankach NATO:
* http://www.nato.int/issues/un/index.html
* http://www.nato.int/issues/nato_treaty_un_charter/index.html
* http://www.nato.cz/dokumenty/koncepce.html
* http://www.nato.cz/partneri.html - Partnerstvi pro mir pripadne i na dalsich strankach, napr.:
* http://www.ipacademy.org/our-work/archive/un-nato-other-regional-actors
V cestine jsou na oficialnich strankach NATO v sekci NATO Review
(http://www.nato.int/docu/review/previous/previous_cz.html) publikovany ruzne clanky, ktere se venuji mimo jine i otazce zapojeni NATO do mirovych operaci OSN a obecne spolupraci mezi NATO a OSN. Doporucili bychom Vam prostudovat nejen nasledujici clanky, ale i dalsi materialy uverejnene v teto sekci ve starsich cislech NATO Review:
* http://www.nato.int/docu/review/2007/issue3/czech/analysis2.html -> http://www.ndc.nato.int/download/publications/fp_03.pdf
* http://www.nato.int/docu/review/2005/issue2/czech/debate.html
Clanky na toto tema je mozne nalezt i na internetu, respektive alespon jejich abstrakty. Bohuzel ani jeden z casopisu, v nichz byly clanky publikovany, se podle Souborneho katalogu CR (http://skc.nkp.cz) nenachazi na uzemi CR, nicmene kopii clanku si muzete objednat ze zahranici prostrednictvim vasi knihovny:
* http://www.ingentaconnect.com/content/rusi/rusi/2004/00000149/00000003/art00005
* http://www.informaworld.com/smpp/content~content=a784172680~db=all
V cestine jsme v clankove databazi ANL (http://sigma.nkp.cz/cze/anl) nalezli napr. clanek:
* KARLAS, Jan. Mezinarodni organizace a prenos moci : pravidla delby moci v bezpecnostnich organizacich. Mezinarodni politika. 2006, roc. 41, c. 2, s, 23-48. Soucasti clanku je bibliografie.
Dalsi clanky v anglictine muzete nalezt ve volne dostupnem vyhledavaci Google Scholar (http://scholar.google.com), pripadne v licencovanych databazich dostupnych v knihovnach, v NK CR Vam muzeme doporucit napr. databazi Ebsco, ktera je dostupna v rade dalsich ceskych knihoven. Tomuto tematu se venuji i knihy, prevazne vsak v anglictine. Z fondu NK CR Vam muzeme doporucit napr. tyto publikace:
* KRIZ, Zdenek. Adaptace Severoatlanticke aliance na nove mezinarodni bezpecnostni prostredi : aplikace pristupu konceptu kooperativni bezpecnosti. Brno : Masarykova univerzita, Mezinarodni politologicky ustav, 2006. 217 s. ISBN 80-210-4218-4.
* FINDLAY, Trevor. The use of force in UN peace operations. Solna : SIPRI ; Oxford : Oxford University Press, 2002. 486 s. ISBN 0-19-829282-1.
- kniha je soucasti prirucni knihovny Studovny spolecenskych a prirodnich ved, signatura SSV 341.5 FIN
* A history of NATO : the first fifty years. Basingstoke : Palgrave, 2001. 3 sv. ISBN 0-333-96277-X.
- kniha je soucasti prirucni knihovny Studovny spolecenskych a prirodnich ved, signatura SSV 355(091) HIS 1-3
* ZUNA, Jaromir. NATO operace na podporu miru. Brno : Vojenska akademie v Brne, 2002. 127 s. ISBN 80-85960-37-0.
* ZWANENBURG, Marten Coenraad. Accountability under international humanitarian law for United Nations and North Atlantic Treaty Organization Peace Support Operations. Leiden : Universiteit Leiden, c2004. 394 s.
Ke studiu knih, ktere jsou soucasti prirucnich knihoven v jednotlivych studovnach, staci platna jednodenni vstupenka. Pro studium knih, ktere je nutne nejdrive objednat ze skladu, je jiz nezbytny platny ctenarsky prukaz.
Dalsi knihy o vztahu NATO a OSN je mozne vyhledat napr. ve volne pristupne casti souborneho katalogu WorldCat OCLC (http://www.worldcat.org).
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.05.2008 08:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu