Vzťah českej a slovenskej literatúry
Text dotazu
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na literatúru k téme vzťahy českej a slovenskej literatúry v 19. a 20. storočí. Ďakujem.
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že dotaz, který jste nám poslala, je k nějaké školní práci (seminární, bakalářské, diplomové). Součástí takové práce je i Vámi vyhledání příslušné literatury.
Upozorňujeme Vás, že podle pravidel služby Ptejte se knihovny vyhledat literaturu (i sekundární) ke školní práci je součástí úkolu, který jste dostala zadaný. Služba Ptejte se knihovny úkoly nevypracovává, viz http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu:
"Referáty a otázky ke zkouškám
Nežádejte od nás, abychom vypracovali vaše referáty, úkoly a jiné školní úlohy, taktéž nezodpovídáme otázky různých kvízů a testů. Rádi vám ukážeme, jak vyhledat literaturu k danému tématu, uvedeme základní tituly z našich fondů, ale nečekejte více."
Literaturu můžete hledat v katalozích a databázích Národní knihovny ČR na www.nkp.cz, katalogy a databáze, elektronický katalog, baze NKC. Vyhledávat lze např. podle klíčových slov (literatura, česká, slovenská, vztahy česko - slovenské apod.) Na ukázku vybíráme např.:
FORST, Vladimír. Martin Kukučín a čeští realisté na přelomu století. Praha: Academia, 1969.
PETERKA, Josef. Dvojramenný proud. Praha: Mladá fronta, 1986.
SKALSKÝ, Vladimír. Klúčové slová: Praha, Slovensko, literatura. Eseje ilustrované uměleckými fotografiami Petra Župníka. Praha: Slovenský literárny kluv v ČR, 2004.
ZELENKOVÁ, Anna. Medzi vzájomnostťou a nevzájomnosťou. Sondy do česko-slovenských a slovensko-českých literárních vzťahov. Praha-Nitra: Slovanský ústav AV ČR, 2009.
Literatury v kontaktech. (jazyk - literatura - kultura). Brněnské česko-slovenské texty k slovakistice. Brno: Ústav slavistiky Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, 2002.
PATERA, Ludvík, CHMEL, Rudols. Kontext české a slovenské literatury. Antologie českých a slovenských textů 1830 - 1983. Praha: Karolinum, 1997.
CHAROUS, Emil. Druhý domov. Deset kapitol na téma Praha a slovenská literatura. Praha: Trilabit, 1998.
POSPÍŠIL, Ivo. Brněnská slovakistika a česko-slovenské vztahy. Brno: Masarykova univerzita, 1998.
Knihy, které jsme vybrali, nemusí přesně odpovídat výběru, který byste si udělala sama, některé mohou být i poplatné době.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2012 15:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu