Vzor růže
Text dotazu
Dobrý den.Moc ráda bych věděla v kterém roce bylo
zavedeno skloňování podle vzoru růže.Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Váš dotaz by měl být spíše směrován do Ústavu pro český jazyk AV ČR http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna.
Na 100% Váš dotaz zodpovědět nedokážeme, ale s určitostí víme, že změna vzoru nůše za růže byla uveřejněna a avizována v 17. vydání Stručné mluvnice české. (HAVRÁNEK, Bohuslav, JEDLIČKA, Alois. Stručná mluvnice česká. Praha:
Státní pedagogické nakladatelství, 1981.
S. 201: "Nové, 17. vydání Stručné mluvnice české je částečně přepracováno, upraveno a doplněno...byl zaveden vzor růže místo vzoru nůše...".) Problém je však s přesným určením roku, ve kterém "17. vydání" vyšlo. Vydání se ne vždy důsledně a správně v knihách uveřejňovala a je to i případ u Stručné mluvnice.
V historickém vývoji české gramatiky jsme zjistili, že příprava Slovníku spisovné češtiny se opírala mimo jiné též na rozsáhlou anketu mezi učiteli (v roce 1973); v roce 1975 proběhla čtyři zasedání odborníků, kde se posuzovala nová hlediska např. z morfologické a ortoepické oblasti češtiny.
Toto všechno souviselo s přípravou vydání nového slovníku v roce 1978.
Čerpáno z předmluvy k: Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost.
Praha: Československá akademie věd - Ústav pro jazyk český, 1978.
Z našeho "průzkumu" v okruhu kolegů a dalších vyplývá, že žáci, narození např. v r. 1966, se učili ve škole ještě vzor nůše, ročníky 1975 a výš už vzor (= typ) růže.
Podle Příruční mluvnice češtiny. Praha: Lidové noviny, 1995. ISBN 80-7106-134-4. jsou vzory/typy podstatných jmen pro ženský rod žena, růže, (píseň je podtyp, který se řadí svými koncovkami mezi vzory růže a kost; některá podstatná feminina mají dubletní tvary podle růže i píseň: kuchyně i kuchyň, skrýše//skrýš, země//zem atd.) a kost.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.09.2011 14:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu