vznik spisovné slovenštiny
Text dotazu
Mohli byste mi objasnit vznik slovenskeho jazyka?
Odpověď
Dobrý den,
slovenština je indoevropský jazyk, patřící do skupiny západoslovanských jazyků (spolu s češtinou, polštinou a lužickou srbštinou); je nejbližší češtině (historická příbuznost, vzájemné ovlivňování). Slovenská lingvistika za výchozí bod začátku vývoje slovenského jazyka považuje zánik praslovanštiny (přesněji té z jižní části západního praslovanského dialektu, t.j. jazyka velkomoravského etnika), který se povětšině datuje koncem 10.stol. a konkrétně spojuje se zánikem jerů. Roky 996 a 1000 jsou pro území horního Podunají, kam patří také slovenské jazykové teritorium, roky vzniku rakouského a uherského státu. V tomto kontextu je možné vyvozovat, že počátek slovenského národa a tedy i slovenštiny (praslovenštiny) je spojený se zánikem Velké Moravy (okolo r. 907)
- Podle práce Jiřího Marvana Na prahu slovenčiny : K miléniu vzniku slovenského jazyka. Bratislava : Veda, 1999 a Rudolfa Krajčoviče Náčrt dejín slovenského jazyka. Bratislava : Slov. pedag. nakl., 1971, které Vám pro hlubší seznámení s problémem doporučujeme.
Dějinami a vývojem slovenského jazyka se mimo dvě už uvedené práce zabývají mj. tyto publikace:
Mráz, Andrej, 1904-1964
Slovenská vlastiveda. Diel 5. Sv. 1., Literatúra a jazyk / [prispeli: Andrej Mráz, Eugen Pauliny]. -- Bratislava : Slovenská akadémia vied a umení, 1948. -- 425 s., faks. na příl. ;
* slovenská literatura -- dějiny * slovenština -- vývoj
Signatury:* 54 D 015306/D.5,sv.1
Krajčovič, Rudolf, 1927-
Vývin slovenského jazyka a dialektológia : Vysokoškolská učebnica pre filozofické a pedagogické fakulty vysokých škôl / Rudolf Krajčovič. -- 1. vyd. -- Bratislava : Slov. pedagog. nakl., 1988. -- 343 s.
Signatury:* 54 F 042744
Krajčovič, Rudolf, 1927-
Dejiny spisovnej slovenčiny : Študijná príručka a texty / Autori: Rudolf Krajčovič a Pavol Žigo. -- 1. vyd.. -- Bratislava : Universita Komenského, Filozofická fakulta, 1992. -- 116 s. ; 4°. -- (Vysokoškolské skriptá / Univerzita Komenského v Bratislave. Filozofická fakulta) ISBN 80-223-0249-X (váz.)
Signatury:* 54 D 089848* III 126562 * 54 D 085091
Pauliny, Eugen, 1912-1983
Dejiny spisovnej slovenčiny : od začiatkov po súčasnosť / Eugen Pauliny. - 1. vyd.. -- Bratislava : Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1983. - 248 s. : fot. ; 24 cm ISBN (Váz.) : Kčs 27,00
Signatury:* 54 F 038148* 54 F 038149* 54 F 038217* SF II 030611
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.02.2008 15:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu