Vznik slova vesmír
Text dotazu
Jak vzniklo slovo vesmír?
Odpověď
Dobrý den,
slovo vesmír pochází ze slova všehomír. Ve staroslovanštině mir = svět.
Pokud Vás zajímá více, můžete se zkusit obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Zajímavý článek o původu slova vesmír najdete v časopise Vesmír (http://www.vesmir.cz/historie-casopisu-vesmir/pokoj-mir-vesmir/).
Použité zdroje:
*Holub, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha : SPN, 1992 (Praha :
Mistral). 483 s. ISBN 80-04-23715-0
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.02.2010 09:40
Marianna píše:
Pátek 02.09.2016 10:21
Dobrý deň,
zaujímalo by ma, ako vzniklo slovo "spatra". Keď niekto mal reč bez prípravy - spatra. Ďakujem :)
PSK - admin píše:
Pondělí 05.09.2016 13:50
Dobrý den,
odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. Nalézt ji též můžete v archivu služby:http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/slovo-spatra
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu