Vznik slova patro
Text dotazu
Dobrý den, můžete mi prosím napsat jak vzniklo slovo "patro", jinak též poschodí? Především mě zajímá, zda je či není původem z latinského pater, otec.
Předem děkuji
Odpověď
Dobrý den,
etymologické slovníky se shodují, že nejasný původ slova "patro" může vycházet ze slovanského pȩtro, a to v původnímu významu „stropní trám, strop z trámů“, "jeden stropní rám (ten býval dosti dlouhý, že i vyčníval ze stěny ven)", "strop". Takto by kořeny výrazu sahaly až do řeckého slova označujícího "hlavní stropní rám", odkud záměnou retnic a následnou náhradou hlásek vzniklo slovo ve slovanštině (Machek, s. 438). Ostatní konotace s dalšími vývojovými stadii slov, například s indoevropským "pent" (jít), latinským "pons" (most) nebo se slovem "s(pen)" (pnouti) jsou zmiňovány jako sice obvyklé nebo rozšířené, ovšem nevyhovující (Rejzek, Machek).
Použité zdroje
HOLUB, Josef a František KOPEČNÝ. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Státní nakladatelství učebnic, 1952, s. 267.
HOLUB, Josef a Stanislav LYER. Stručný etymologický slovník jazyka českého: se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1967, s. 363.
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2010, s. 438. ISBN 978-80-7422-048-7.
REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Voznice: Leda, 2012, s. 454. ISBN 978-80-7335-296-7.
Český jazykový atlas Ústavu pro jazyk český AV ČR: https://cja.ujc.cas.cz/e-cja/heslo/3/15
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/slovo-spatra
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.02.2024 16:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu