Vznik slova "atlas"
Text dotazu
Prosím o informaci, jak vzniklo slovo atlas (soubor map), nebo podle čeho bylo odvozeno. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
slovo atlas ve významu soubor map pochází z italského slova "atlante", protože první sbírka map flanderského zeměpisce Mercatora (1595) měla frontispis s mystickým obrem Atlantem držícím na ramenou zeměkouli. Podle toho i atlas rostlin, hub, atd. Přeneseně i první obratel páteře- obratel krční, protože nese celou páteř.
Vysvětlení v publikaci: HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vydání. Praha : SPN, 1992. 483 s. ISBN 90-04-23715-0.
V knize MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1. je trochu odlišné vysvětlení původu tohoto slova:
"Atlas - původně název Mercatorova podobného díla z r. 1595. M. je pojmenoval podle mauretánského krále Atlanta, proslulého matematika a astronoma. Později na titulních listech zobrazován bájný starořecký obr Atlas, nesoucí na svých plecích svět, poprvé u Lafreriho."
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.03.2009 10:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu