vznik přímení
Text dotazu
dobrý den zajímalo by mne vznik příjmení BLAŽEK
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Blažek patří do kategorie těch, jež byla utvořena "ze jmen osobních (křestních)". Základním je české Blažej - z původního řeckého Blasios (lat. Blasius). Svatý tohoto jména byl mučen a sťat v r. 316. Je pokládán za patrona tkalců a lékařů (sám měl být proslulý v tomto oboru). Řada jazykovědců poukazuje - s argumenty velmi spornými - na obsah jména, jímž mělo být snad "nějak postižený", "s vadou řeči" (bleptavý, koktavý) či vůbec nějak "neobratný, nešika".
29. nejčastější české příjmení, podobná: Blažej, Blažejíček, Blaž, Blaža, Bláža, Blažka, Blažko, Blaženec, Blažík, Blažíček, Blažů, Blažina, Blaschka, Blaschke
Blažej - nepochází od "blaho" nýbrž z řeckého bláchos, což znamená mdlý, slabý. Biskup toho jména zahynul mučednickou smrtí v Arménii r. 316. S jeho jménem je spojeno tzv. blažejské požehnání, udělované dvěma zkříženými svícemi. (To mělo mj. blahodárně působit na krční nemoci a snad proto byl Blasios přidělen za patrona lidem pracujícím s vlnu, trpícím katary.). Svátek slaví 3.2.
Použité zdroje
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
SALAJKA, Milan. Kalendář, osobní jména a křesťanské svátky. Praha: Victoria Publishing, 1994. ISBN 80-85865-47-5.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Olomouc
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
07.07.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu