Vznik příjmení Hejduk
Text dotazu
Mé rodné jméno Hejduková. Chci zjistit původ, vznik jména Hejduk. Rod pochází z Hradešic
Odpověď
Dobrý den,
v publikaci Naše příjmení autorky Dobravy Moldanové (2019) se na straně 62 uvádí, že příjmení
Hejduk, Hajduk  pochází ze slova hajduk , což byl ozbrojený osobní sluha (sedával na kočáře vedle kočího), dále dráb.
Slovo pochází z maďarštiny. Stejně je původ příjmení  vyložen i v knize O českých příjmeních Josefa Beneše z roku 1962, kde je uvedeno na straně 215 v oddílu příjmení odvozených z názvů osobního služebnictva feudálů.
Tyto a další publikace najdete ve fondu Jihočeské vědecké knihovny.
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vydání páté (čtvrté v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, s.r.o., 2019. 229 stran. ISBN 978-80-86781-40-2.
BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Vydání 1. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. 355 stran. Studie a prameny; sv. 14.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
České Budějovice
Knihovna
Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Datum zadání dotazu
05.12.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu