vznik příjmení a soupis poddaných 1651
Text dotazu
Dobrý den
prosil bych o zjištění původu příjmení Kvapil a a v soupise poddaných 1651 Chrudimsko výskyt tohoto příjmení v Podměstí (Proseč u Skutče)
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kvapil bylo odvozeno ze slovesa kvapit = pospíchat.
Ke konci roku 2014 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména"  2160 mužů a 2278 žen s příjmením Kvapil/Kvapilová. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
V "Soupisu poddaných podle víry z roku 1651" je uveden v obci Podměstí  následující rodina s příjmením Kvapil:
- Jan Kvapil  (zaměstnání neuvedeno), 50 let, katolík
- Kateřina, manželka, 30 let, katolička
Pravděpodobně u nich pracovala i podruhyně Kateřina N., 35 let, katolička
Zdroj:
* MATUŠÍKOVÁ, Lenka a PAZDEROVÁ, Alena. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Chrudimsko. sv. 1. vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2001, str. 39
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.01.2016 12:45
Jan Fryml píše:
Neděle 30.06.2019 11:58
Dobrý den, prosím o výklad příjmení Fryml. Od čeho je odvozeno a kde se vzalo.
Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 01.07.2019 12:58
Dobrý den,
příjmení Fryml patří do skupiny jmen odvozených od příjmení Frim. To pochází z německého nářečního přídavného jména frim zaměněného za fromm = zbožný, poslušný, řádný.
Mezi další příjmení vycházející ze jména Frim patří i Frimel, Frimmel, Frimr nebo Frimmer.
Zdroj :
• MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. s. 343. ISBN 80-86781-03-8.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu