Příjmení Nekuda
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych vědět jak vzniklo příjmení Nekuda.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Nekuda není bohužel uvedeno v žádné literatuře o původu příjmení, kterou máme k dispozici.
Našli jsme pouze podobně znějící "Nekula" a "Nekut". Nekula = varianta příjmení Nekola, které pochází ze slovesa ne(s)kolit = nesrazit, nezabít, neutít; apelativum (tj. slovo obecného významu) nekola = člověk nepoddajný. Nekut = příčestí trpné slovesa "kout".
S dotazem na původ příjmení Nekuda se můžete obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html).
Pokud by Vás zajímaly statistky četnosti výskytu příjmení v České republice, zastoupení u mužů a žen nebo v jednotlivých krajích, můžete využít stránky http://www.nasejmena.cz/ nebo http://www.kdejsme.cz/.
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.06.2016 12:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu