Příjmení Adamec, Váško
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych vědět o vzniku příjmení Adamec a Váško.
Předem děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Adamec je odvozeno od starozákonního osobního jména (biblické jméno hebrejského původu) Adam = člověk stvořený ze země; člověk, pozemšťan z červené hlíny.
Od jména Adam bylo utvořeno mnoho příjmení, kromě Adamec např. Adamčík, Adámek, Adamica, Adamíra, Adamovský, Adamus, Adamuška apod.
Příjmení Váško je jedním z mnoha příjmení, která jsou odvozena od základní podoby příjmení Vaš/ Vaša/ Váša - tato příjmení jsou další odvozeniny z osobního jména Václav. Toto jméno je staročeské, slovanského původu a vykládá se jako "více slavný". Konktrétně příjmení Váško je ustrnulý 5. pád.
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti výskytu příjmení v České republice, doporučujeme Vám stránky http://www.kdejsme.cz/ nebo http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php.
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. Vyd. 5., přeprac. a dopl. Praha: Academia, 2010. 783 s. ISBN 978-80-200-1888-5. Dostupné také z: http://eknihy.nkp.cz/[…]/uuid:e3fd7f62-e38d-11e0-bfc3-001e4ff27ac1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.06.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu