vznik příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne, jak a z čeho vznikla příjmení Hromádka (-o) a Bárta.
Děkuji a přeji hezký den
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Bárta bylo odvozeno z osobního jména Bartoloměj = Tolmajův syn, oráč.
Další obměny tohoto příjmení jsou Bárt, Bártů, Bártek, Bartek, Barteček, Bartík, Bártík, Bartička, Barták, Bartáček, Bartas, Bartásek, Bartos, Bartejsek, Bartoš (33. nejčastější české příjmení), Bartůšek, Bartošek, Bartošík, Bartoška, Bartiš, Bartuš, Bartoušek, Bartušek, Bartušák, Bartuška, Bartes, Barton, Bartůněk, Bartoněk, Bartoník, Bartoníček
Příjmení  Hromádka(o) bylo odvozeno od slova hromada.
"Příjmení Hromádka a jeho varianty (...) mohli dostat ti, kdo měli něco společného s nejrůznějšími "hromádkami": štěrkaři na silnici, vyhlášení hráči hromádek, tj. karet, ti, co žili jako manželé, aniž by se oficiálně vzali. )...) Také to asi bylo označení těch, kdo se neustále tvářili jako "hromádky neštěstí", čili lidí, jejichž postavení bylo opravdu zlé nebo těch, kdo to možná z určitých důvod jen předstírali. A rovněž i lidí, co byli pořád "na hromádceů - osob neduživých... Ale je zde ještě jeden důvod, o němž nebyla dosud řeč. Všimněte si varietního příjmení Hromadník ( ve staročeštině byl i obecný pojem "hromadnice") , jež mohlo být snad někdy změněno i na Hromádku. byl to víceméně právní termín pro podílníka nějakého majetku (...)."
(zdroj: MATES, Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II., str. 107)
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR, zastoupení u mužů a žen či v jednotlivých krajích, můžete využít stránky http://www.nasejmena.cz/  nebo http://www.prijmeni.cz/
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501. místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.04.2017 08:00
Leona píše:
Pondělí 29.01.2024 17:04
Dobrý den, provdala jsem se a zajímal by mě vznik příjmení Vurm.
Děkuji a přeji hezký den
PSK - admin píše:
Úterý 30.01.2024 11:21
Dobrý den,
příjmení Vurm patří do skupiny příjmení vzniklých z apelativ, to znamená z podstatných jmen, přídavných jmen, sloves apod., která opisovali a zařazovali člověka podle jeho zaměstnání, místa v společnosti, charakteristických rysů, podle událostí, v nichž sehrál důležitou roli. Příjmení Vurm má svůj původ v německém apelativu „Wurm“, což znamená červ, dříve i had, drak. Toto vysvětlení i pro příjmení Vurma, Wurm.
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010, s. 216. ISBN 978-80-86781-14-3.
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo 136 výskytů příjmení Vurm v celé ČR:
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Vurm/hustota/.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu