vznik příjmení
Text dotazu
Dobrý sen,
zajímalo by mne, jak a z čeho vznikla příjmení - Ročeň, Vrbětický a jemu podobné Vrbický.
Děkuji předem a přeji hezký den.
Pavel Vaňous
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Ročeň vzniklo ze slova "roček", které bylo používáno pro označení rok starého zvířete. Podobný původ mají příjmení Roček, Ročák, Ročňák či Ročně. Příjmení Vrbický a Vrbětický byla utvořena z místních jmen: Vrbický z názvu obce Vrbice a Vrbětický z názvu obce Vrbětice.
Dle statistik Ministerstva vnitra zpřístupněných na stránkách http://kdejsme.cz současně žije na území 113 osob s příjmením Ročeň, 104 osoby s příjmením Ročňová a 27 osob s příjmením Ročeňová (nejvíce ve Východních Čechách); 335 osob s příjmením Vrbický a 355 osob s příjmení Vrbická (nejvíce v Praze a v Opavě); osoby s příjmením Vrbětický/ Vrbětická současně statistiky neevidují.
Jazykové dotazy zodpovídá i Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/; telefonní poradenství je bezplatné).
Použité zdroje
Moldanová, D.: Naše příjmení. Praha : Mladá fronta, nakladatelství SSM, 1983.
http://kdejsme.cz
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.04.2017 16:14
Eva Bátrlová píše:
Neděle 24.12.2023 12:44
Dobrý den, zajímalo by mě jak vzniklo příjmení Bátrla, Bátrlová a Hanuš.
PSK - admin píše:
Středa 27.12.2023 14:51
Dobrý den,
příjmení Bátrla není bohužel v nám dostupných příručkách o původu českých příjmení uvedeno a vysvětleno. V roce 2016 v České republice žilo pouze 61 mužů a 53 žen s tímto příjmením. Nejbližší, v literatuře vysvětlené příjmení, je příjmení Báťula/Bátula, která spadá mezi příjmení, která byla odvozená od slova baťa/báťa = bratr, příbuzný, druh, přeneseně někdy též přílišný dobrák, nemehlo, hlupák.
Druhé Vámi uvedené příjmení Hanuš bylo odvozeno z domácí podoby osobního jména Johannes.
Použité zdroje:
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2010.
* https://www.nasejmena.cz/
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu