vznik příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
potřeboval bych vědět jak a z čeho vzniklo příjmení Štrumfa a zda v soupise poddaných roku 1651 se vyskytoval i s rodinou ve vsi Pustá Rybná (u Poličky, panství Rychumburské) či okolí.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Štrumfa bylo pravděpodobně odvozeno, podobně jako příjmení Štrympl, Strimpl,  ze středohornoněmeckého strumpf = pařez, pahýl či též z německého Strumpf = punčocha.
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména"  42 mužů a 47 žen s příjmením Štrumfa/Štrumfová. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
V "Soupisu poddaných podle víry z roku 1651" jsou uvedeny v obci Pustá  Rybná (dříve Pustý Rybný)  následující osoby s příjmením Štrumfa:
- Řehoř Štrumfa, podruh, vdovec, 36  let, katolík
- Jan, bratr jeho, sirotek, 34 let, katolík
Použité zdroje
* MATUŠÍKOVÁ, Lenka a PAZDEROVÁ, Alena. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Chrudimsko. sv. 3. vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2001, str. 898.
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2017 09:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu