vznik příjmení
Text dotazu
Chtěl bych prosím vědět, jak a z čeho vznikly příjmení Zavřel, Lorenc a Vítek.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Zavřel/-ová vzniklo podle knihy "Naše příjmení" od Moldanové, D. buď jako příčestí slovesa zavřít = zavírat, nebo zavřít = (po)vařit.
Dále příjmení Vítek/-ová patří do skupiny příjmení, která vznikla podle výše zmíněné knihy z osobního jména buď latinského původu vitus = živoucí, veselý apod. nebo z germánského witu = lesní; též snad ze zkratky osobního jména slovanského Vitomír, Vitoslav.
A příjmení vzniklo jako zkratka osobního jména Laurentius = Vavřinec (= osobní jméno latinského původu, znamená laurentský, pocházející z města Laurenta, Laurentum; původní význam základového slova (lat. laurus) je vavřín, přeneseně tedy Vavřínem ověnčený; vítězný).
Pokud by Vás zajímaly statistické údaje o těchto příjmeních, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude Vaše dítě jmenovat? 4. přepracované a dopl. vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
Použité zdroje
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.04.2015 14:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu