příjmení Dolejš
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak vzniklo příjmení Dolejš. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení /"Dolejš"/ vzniklo s přívlastku používaného pro rozlišení jmenovců (v psaných pramenech z r. 1688: Kot hořejší, Kot dolejší), zkrácením původního /"dolejší"/.
Podobný původ mají příjmení /"Dolejška"/, /"Dolejší"/, /"Dolejšek"/.
Dle statistik Ministerstva vnitra (stav ke dni 28. 5. 2007) žije na území ČR 1431 mužů a 1504 žen s příjmením Dolejš / Dolejšová.
Zdroje:
Moldanová, D.: Naše příjmení. Praha: Mladá fronta, nakladatelství SSM, 1983
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.10.2008 13:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu