Vznik písma
Text dotazu
Dobrý den, můj dotaz zní: Na základě jakých dokumentů (dokladů) a od kdy se datuje vznik psaného lidského projevu.
Odpověď
Počátky písma jsou poměrně složité, uvádějí se různé předstupně - jako značky, uzlové písmo apod. Dále obrázkové a hieroglyfické písmo. Všeobecná encyklopedie Universum stručně shrnuje v tomto smyslu. necháme-li stranou předstupně, probíhá vývoj písma od obrázkového (piktografie) nebo přesněji ideového (znaky zachycují představy, nikoli slovní jednotky) k písmu slovnímu (uSumerové, staří Egypťané, Mayové, Aztékové), k sumersko-babylonskému klínovému písmu a čínskému písmu, dále k slabičnému (Kréta, Kypr, Japonsko), slovnímu zvukovému a jednokonsonantickému (konsonanta=souhláska) písmu Egypťanů. Z egyptských hieroglyfů přejali Semité asi v 6./15. stol. př. n. l. řadu obrazů, z nichž postupně vznikla abeceda s 22 písmeny pro konsonanty. Prostřednictvím Foiničanů se abeceda dostala k Řekům, kteří ji upravili a přidali znaky pro samohlásky.
(Universum : všeobecná encyklopedie. -- Vyd. 1.. -- Praha : Odeon, 2000-2001. -- 10 sv. : il. (některé barev.), mapy, portréty ; 25 cm)
Nejstaršími památkami jsou většinou hliněné a desky a kamenné nápisy. Mezi nejstarší doklady hláskového písma patří hliněné tabulky popsané klínovým písmem (hláskovým) ze starověkého města Ugaritu (na dnešní syrsko-libanonské hranici asi z 15. století př. n. l. Fénické písmo je asi o dvě století pozdější.
Vznik řecké alfabety je umisťován do 8. století př. n. l., z té doby se dochoval nápis na tzv. dipylské váze. Latinské písmo starých Římanů (základ dnešní latinky) vzniklo z etruského a zčásti z řeckého písma, nejstarší dochovanou památkou je tzv. černý kámen, datovaný kolem roku 600 př. n. l.
(podle: B. Kéki, 5000 let písma)
Z literatury:
5000 let písma / Béla Kéki ; [z maď. přel. Pavla Ziegová]. -- 1. vyd.. -- Praha : Mladá fronta, 1984. -- 148 s. : obr., fot. (některé barev.), tb. a ukázky růz. písem ; 20 cm
Přehled vývoje písma / Marie Marečková. -- 1. vyd.. -- Brno : Masarykova univerzita, 2005. -- 88 s. : il., faksim. ; 21 cm
Stručný vývoj písma / František Čapka, Květoslava Santlerová. -- 1. vyd.. -- Brno : Masarykova univerzita, 1994. -- 51 s. : ukázky písem ; 26 cm
Vývoj písma v kostce / František Čapka, Květoslava Santlerová. -- 1. vyd.. -- Brno : Učebnice a knihy, 1994. -- 91, [23] s. : il., fot. ; 21 cm
Související dotaz z archivu Ptejte se knihovny:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/marc-lidska-rec/?searchterm=lidská%20řeč
(datum: 28.05.2004, předmět: MARC + lidská řeč).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.02.2008 09:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu