vznik osad, Černilov
Text dotazu
Dobrý den, prosím sdělte mi za jakých okolností a kdy vznikly osady Dolní a Horní Černilov, dřívjější název Dolní a Horní Pustina, v okrese Hradec Králové.
Odpověď
Dobrý den,
první zmínka o obci Černilov je z roku 1271, více informací včetně výkladu původu jména naleznete v titulu PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách: jejich vznik, původní význam a změny. Praha: 1954. Díl 1. str. 328.
Tento titul, který má 4 svazky, je součástí fondu mnoha českých knihoven (např. podle souborného katalogu veřejných knihoven - Čáslav, Český Krumlov, Dvůr králové nad L., Havlíčkův Brod, Humpolec, Chomutov, Strakonice, Vodňany). Pokud Vaše knihovna tento titul nemá, může Vám kopii příslušné stránky zajistit prostřednictvím meziknihovních služeb.
Tento titul neobsahuje mnoho informací o vzniku obce, doporučujeme Vám využít oblastní archív v Hradci Králové, kde jsou uloženy podle archivní databáze http://www.mvcr.cz/archivnictvi/index.html různé sbírky vztahující se k obci Černilov, např.
Název fondu (sbírky): Archiv obce Černilov Uloženo v archivu: Státní okresní archiv Hradec Králové Časový rozsah: 1589-1945(1952)
Metráž: 4,10 bm zpracováno a inventarizováno 0,12 bm nezpracováno Fond je částečně přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): Obecní úřad Černilov Tematický popis: Listiny a listy 1615-1849,kniha zápisů rychtářského úřadu 1589-1738,kniha rozlič.záznamů 1804-1864 + knihy evidenční 1864-1948,parcel.protokol 1840, pod.protokoly 1864-1946, spis.materiál (řazen dle umělého systému) 1850-1946, účet.knihy a materiál 1850-1946, katastrální plán 1840, soudobá dokumentace, pamětní knihy 1791-1865,do r.1815(retr.),do r.1900(retr.), 1901-1930. 2000 - pamětní kniha do r. 1900 /strojopis/, 1930-1940, kniha evidence obyvatel 1913-1941\ Archivní pomůcky: nejsou.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.02.2008 14:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu