vznik názvu obce Písty
Text dotazu
Ráda bych věděla jak vzniklo jméno obce Písty? Myslím Písty u Nymburka. Je nějaká dostupná literatura kde se dá dočíst o historii obce.
Odpověď
Dobrý den,
o vesnici Písty v okrese Nymburk existuje první zmínka z roku 1338. Název vesnice vznikl od jména Piesty = Písty = ves Pístů tedy Pístovy rodiny. Historii vesnice, historii významných staveb, kulturu a zajímavosti z místní kroniky přináší publikace: Písty 650 let. ( CHLOUPEK, Václav. Písty : 650 let. V Pístech : Obecní úřad ; [Libice nad Cidlinou] : Vega L, 1996. ISBN 80-85627-53-1 )
Zajímavá by mohla být i kniha: PAGAČ, Jan. Tradice v kulturním a společenském životě nymburské vesnice. 1.vyd. Praha: Univerzita Karlova, 1988
Zdroj informace o názvu vesnice:
PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. 3.díl. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1951
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.11.2007 10:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu