vznik názvu obce Jílové u Prahy
Text dotazu
Jak vznikl název obce Jílové u Prahy.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď. Název obce Jílové, dle vysvětlení Leopolda Čiháka, který je nejstarším známým historikem Jílového, je odvozen od vlastnosti půdy, tedy od Jílu. Původně jméno Jílový náleželo vrchu, který se zde nachází. Na jeho úpatí lidé vypírali zlato z jílu.
Sídlo se vytvořilo spojením hornických osad, jež vznikaly zprvu právě kvůli vypírání zlata, které má pravděpodobně keltský původ.
Město bylo od svého počátku německé a Němci si jeho správu podrželi až do husitských válek. ( Německé jméno pro Jílovec bylo Eilau.) Za vlády Karla IV., kdy dosáhla těžba největšího rozkvětu, se Jílové stalo královských horním městem, po poškození dolů pokleslo sice Jílové v roce 1378 dočasně na městečko, potom však bylo trvale královských horním městem.
Roku 1992 bylo Jílové u Prahy uznáno Ministerstvem kultury ČR městskou památkovou zónou.
Zdroje:
* KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách a na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd.
Praha : Libri, 1997. ISBN  80-85983-14-1 (díl 2 : váz.)
* PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, původní význam a změny. 1. vyd. Praha : Česká akademie věd a umění, 1951. (2. díl CH-L)
* OLIVOVÁ-NEZBEDOVÁ, Libuše.(ed.) Pomístní jména v Čechách : o čem vypovídají jména polí, luk, lesů, hor, vod a cest. 1. vyd. Praha : Academia
: Ústav pro jazyk český Akademie věd České republiky, 1995. ISBN
80-901072-8-1 (Ústav pro jazyk český AV ČR : váz.). ISBN 80-200-0554-4 (Academia : váz.).
* NOVÁKOVÁ, Božena. (ed.) Zeměpisný lexikon ČR. Obce a sídla : stav k polovině 80. let. 1. vyd. Praha : Academia, 1991. ISBN 80-200-0316-9 (sv. 1
: váz.)
* Středočeský kraj : města a obce Středočeského kraje : tradice, historie, památky, turistika, současnost. Rožnov pod Radhoštěm : Proxima Bohemia, [2009]. ISBN 978-80-904275-1-8 (váz.) *oficiální stránky města Jílové u
Prahy:
http://www.jilove.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=135&Itemid
=159
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.08.2012 12:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu