Vznik názvu městské části Troja
Text dotazu
Dobrý den, marně se snažím zjistit vznik názvu dnešní městské pražské části (býv. obce Ovenec)Troja.Vím, že se tak nejprve jmenoval zámek. Zda tento název souvisí s řeckou bájnou Trojou či má jinou souvislost a kdy se začal tento název používat.
Odpověď
Dobrý den, název Troja původně příslušel pouze zámku, postavenému v letech 1683-1692 Václavem Vojtěchem hrabětem ze Šternberka. Název byl motivován antickým sousoším, které se nachází na schodišti do zahrady. Sousoší s trojskou válkou nesouviselo, jednalo se nejspíše o volnou inspiraci. Název byl přenesen na celou osadu teprve v 18. století. Starší název osady Ovnec nebo Ovenec (ze staroslověnského "ov" - "beran"; srov. "ovce") vznikl pravděpodobně podle knížecího ovčince, který se zde nacházel. Vzhledem k Přednímu Ovenci, který se nalézal na místě dnešní čtvrti Bubeneč, byl nazýván Zadním nebo někdy také Horním Ovencem.
Zdroje:
Profous, A.: Místní jména v Čechách : jejich vznik, původní význam a změny.
Praha: Česká akademie věd a umění, 1949
http://www.mctroja.cz/historie
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.01.2010 18:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu