Vznik jména Olomouc
Text dotazu
Jak vznikl název Olomouc a jaký má význam?
Odpověď
V knize "Původ zeměpisných jmen" je název města Olomouc vysvětlen takto:
"Místní jméno je odvozeno od osobního jména Olmút (snad z germ. osobního jména Alamunt) starou přivlastňovací příponou -j, tj. "Olomútův (hrad)". Koncové -t se před -j- změkčilo v -c. O etymologii místního jména se vedou spory."
Zdroj: Původ zeměpisných jmen : Etymologický slovník 1000 vlastních jmen zemí, měst a přírodních objektů z celého světa / [autoři:] Ivan Lutterer, Luboš Kropáček, Václav Huňáček ; úvod: I. Lutterer. -- 1. vyd.. -- Praha : Mladá fronta, 1976. -- 300, [2] s.
Podrobnější jazykový rozbor názvu města Olomouc můžete nalézt také např. v knize Místní jména na Moravě a ve Slezsku (Místní jména na Moravě a ve Slezsku / [Autoři:] Ladislav Hosák, Rudolf Šrámek, [který také naps.] předml.. -- 1. vyd.. Praha : Academia, 1970-1980. -- 2 sv. ). Zde také najdete několik teorií zabývajících se jeho původem.
Obě zmiňované knihy jsou volně dostupné ve studovnách NK (Referenční centrum, resp. Všeobecná studovna).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.02.2008 14:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu