Vznik Irské republiky
Text dotazu
Dobrý den,
mohla bych se zeptat na den, měsíc a rok vzniku Irské republiky?
Odpověď
Dobrý den,
v dějinách samostatnosti Irska jsou důležité dva mezníky. Prvním je podepsání Anglo - irské dohody (Anglo- Irish Treaty) dne 6. 12. 1921. Touto smlouvou vznikl Irský svobodný stát se statutem britského dominia. Formálně tedy zůstal hlavou státu britský panovník. V zemi zůstal britský guvernér s několika symbolickými pravomocemi.
Závislost na britském impériu byla zrušena až ústavou ze dne 1. 7. 1937.
Irsko se stalo "suverénním, nezávislým a demokratickým státem". O rok později byl zvolen prvním irským prezidentem Douglas Hyde.
Zdroje:
* FRANK, Jan. Irsko. 1. vyd. Praha : Libri, 2006. ISBN 80-7277-294-5.
* MOODY, T. W. (Theodore William). Dějiny Irska. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1996. ISBN 80-7106-151-4.
* LIŠČÁK, Vladimír. Státy a území světa. 2., aktualiz., přeprac. a rozš.
vyd. Praha : Libri, 1998. ISBN 80-85983-53-2.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.05.2010 12:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu