Vznik edice Karavana
Text dotazu
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou. Píši bakalářskou práci na téma Analýza edice Karavana z hlediska žánrového, autorského a vydavatelského. Celý měsíc pátrám po materiálech a odborných knihách o edici Karavana a výsledek je zatím jeden článek v Zlatém máji a jeden z Revolver Revue. Hledám hlavně materiály o vzniku edice. Co bylo cílem edice Karavana? Jak se v letech proměňovala/ jaký byl její vývoj? Chtěla bych se tedy zeptat, zda-li se nachází ve vaší knihovně nějaké materiály o edici Karavana?
Odpověď
Dobrý den,
v naší knihovně naleznete jednotlivé svázané ročníky časopisu Zlatý máj, který se věnuje literatuře pro děti a mládež. Doporučila bych Vám tento časopis prostudovat, i když z Vaší zprávy vyplývá, že jste ho již studovala.
K edici Karavana jsme dále našli následující dokumenty, které ovšem nemáme ve fondu.
článek:
BÖSSER, Bedřich. Směr a cesty KARAVANY. Plamen. 1960,  roč. 2, č. 3, s. 137-138. ISSN 0554-2413.
diplomová práce:
HOROVÁ, Věra. Karavana, edice dobrodružné četby a její čtenářský ohlas : diplomová práce. Praha : Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 1982. 93 s. Vedoucí diplomové práce Milena Černá.
článek v elektronickém časopise Ikaros:
SLABÝ, K. Z. Padesátiletá historie nakladatelství Albatros. Ikaros [online]. 1999, roč. 3, č. 5 [cit. 4. 8. 2008]. Dostupný z: https://ikaros.cz/padesatileta-historie-nakladatelstvi-albatros
V databázi ANOPRESS jsme dohledali články, ve kterých je pouze drobná zmínka o edici Karavana. Přesto Vám je zde uvádím, protože by se Vám mohly hodit k analýze.
Albatros vydá Verneovky. Zemské noviny. 18. 9. 1998, s. 7. ISSN 1211-7609.
Bude pro koho psát? Ekonom. 25. 7. 2002, s. 37. ISSN 1210-0714.
CINGER, František. Bonton představil nový Albatros. Právo. 23. 9. 1998, s. 10. ISSN 1211-2119.
HABÁŇ, Petr. Albatros v novém kabátě. Večerník Praha. 21. 10. 1998, s. 7. ISSN 1210-1117.
FALTEISEK, Lubor. Bájný pták Albatros nenosí děti, ale knihy pro nejmladší čtenáře: Naše nakladatelství je ekonomicky zcela soběstačné, říká šéfredaktor Ondřej Müller. Zemské noviny. 1. 6. 1999, s. 13. ISSN 1211-7609.
JANÁČEK, Pavel. Co nepatří do literatury pro kluky, toť otázka. Mladá fronta Dnes. 7. 4. 2000, s. 19. ISSN 1210-1168.
KUBÍČKOVÁ, Klára. Někdo to rád brožované. Mladá fronta Dnes. 12. 4. 2014, s. 5. ISSN. Dostupný také z http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp
Na křídlech Albatrosu s produkcí, jež získala světové uznání. Haló noviny. 26. 11. 2009, s. 12. ISSN 1210-1494.
NIGRIN, Petr. Ekonomika. Plzeňský deník. 18. 09. 1998. s. 8. ISSN 1210-5139.
ZEMANOVÁ, Irena. Albatros slaví šedesát let s dětmi. Hospodářské noviny. 14. 4. 2009, s. 28. ISSN 0862-9587.
Podívejte se také do archivu služby Ptejte se knihovny, kde je zodpovězen dotaz na téma vznik a činnost nakladatelství Albatrros, viz odkaz níže.
http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/nakladatelstvi-albatros
Dále bych Vám doporučila obrátit se přímo na nakladtelství Albatros (dříve Státní nakladatelství dětské knihy) a jeho archiválie.
Použité zdroje
ANOPRESS, CASLIN, Jednotná ifnformační brána
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
30.11.2017 14:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu