Vznik a význam příjmení Puky
Text dotazu
Vznik a význam příjmení PUKY
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Puky není bohužel uvedeno v žádné jazykové příručce o původu příjmení, jejich záznam viz. použitá literatura.
Slovo obecného významu "puk" je vykládáno jako záhyb, z něm. Bug - biegen= ohýbat. Další význam je hokejový touš, z angl. puck.
Ministerstvo vnitra ČR evidovalo ke dni 28.5.2007 36 mužů s příjmením Puky a
79 žen s příjmením Puková /30 Pukyová ; viz http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx .
S dotazem se, prosím, obraťte na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, kde Vám odborníci jistě poskytnou uspokojivou odpověď; služba je dostupná na adrese www.ujc.cas.cz.
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr.. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2.. Praha : Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1.. Praha :
Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd.. Praha : Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx .
Použitá literatura:
Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9
1. vyd.. Praha : Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
www.ujc.cas.cz.
Použitá literatura:
Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9
1. vyd.. Praha : Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.07.2009 09:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu