Vznik a význam příjmení Čapek.
Text dotazu
Dobrý den,
zajímal by mě vznik a význam příjmení Čapek. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
jméno Čapek je jméno příbuzné ke jménu Čáp.
O původu jména Čapek je poměrně podrobně psáno v publikaci Vladimíra Matesa Jména tajemství zbavená (I. díl).
"Příjmení Čapek je deminutivem, zdrobnělinou, od základního jména Čáp. Ten je typickým příjmením patřícím do kategorie "podle vlastností tělesných a duševních". Takovou přezdívku dostávali naši předkové, kteří měli nápadně dlouhý nos, dlouhé nohy, vysokou, štíhlou až hubenou postavu, ale i ten, kdo se moc nesmál, zůstával stále vážný." [Mates 2002, s. 38] Také se mohlo jednat o obyvatele domu, který měl v domovním znamení čápa, čáp si dělal hnízdo u něj na střeše nebo měl čápa v rodovém erbu.
"Ze dvou nebo více čápů v jedné lokalitě byl kvůli jejich rozlišení Čapkem zván ten, jenž byl buď mladší (často i syn čápův), menší, méně významný, případně - na rozdíl od mohovitého jmenovce - chudý." [Mates 2002, s. 38] Dle veřejně dostupných dat žilo ke dni 31. 12. 2016 v České republice 2848 mužů s příjmením Čapek a 3493 žen s příjmením Čapková. Největší koncentrace nositelů tohoto jména je v okrese Praha, Havlíčkův Brod a Pardubice, ale vyskytuje se běžně i v ostatních okresech. (https://www.nasejmena.cz).
Použité zdroje
https://www.nasejmena.cz
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.02.2020 11:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu