vznik a význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne jak a z čeho vzniklo příjmení "Kotyza" a zda se osoby tohoto příjmení nacházely v soupise poddaných 1651 ve vsi Kameničná u Žamberka, či v jejím okolí.
A vznik a význam příjmení "Chán"
Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den
Odpověď
Dobrý den,
okolí Žamberka by mělo být obsahem Soupisu poddaných podle víry Hradecka - Bydžovska, ale bohužel se nedochovalo, anebo nebylo nikdy dodáno, viz: https://www.nacr.cz/wp-content/uploads/2017/09/Hradecko-Bydzovsko_cele_H_zamceno.pdf. Příjmení Kotyza se prvně v dostupných prámech zmínilo v roce 1576, jedná se o apelativum (slovo obecného významu)znamenající pochlebník. Sloveso kotyzat se lze vyložit jako potloukat se. Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Příjmení Kotyza má 480 lidí, je na 3175. místě a věkový průměr je 41 let. Zdroj: https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?id=155347&typ=prijmeni
Příjmení Chán se v námi dostupné literatuře nevyskytuje. Můžeme pouze nabídnout slovo podobně znějící, tedy Chám. Označení chám je pro člověka slovo hanlivé, znamená "hrubý člověk" a vzniklo ze slova chám, které původně znamenalo pouze postroj na koně. Jenže s koňmi pracovali převážně hrubí lidé, takže postupně pro slovo chám vznikl i další význam. Zdroj: KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894. 288 s.
Příjmení Chán má 72 lidí, je na 22008. místě a věkový průměr je 41 let. Zdroj: https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?id=46314&typ=prijmeni
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.10.2017 10:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu