vznik a význam příjmení Javůrek
Text dotazu
Dobrý den,
potřeboval bych vědět jak a z čeho vzniklo příjmení Javůrek a zda se Javůrkové nacházejí v soupise poddaných 1651 v Zásmukách či okolí.
Děkuji předem za odpověď.
Hezký den
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Javůrek bylo odvozeno přímo od názvu stromu  (javor) nebo poměrně často od místních jmen, která odvozením od názvu stromu vznikla, tedy např. Javor, Javorov, Javorek, Javoří apod.
V Soupise poddaných podle víry z roku 1651 (Kouřimsko) nejsou Zasmuky a jejich okolí bohužel uvedeny. Soupis pro ně buď nebyl vyhotoven, nebo se do dnešních dnů  nedochoval. K dispozici jsou tedy pouze údaje uvedené v Berní rule z roku 1653 (Kouřimsko). Výčet obyvatel disponující movitým majetkem či vykonávající určité řemeslo osobu s příjmením Javůrek pro obec Zásmuky či okolí neuvádí. Nejblíže od Zásmuk bydlel kovář Jan Javůrek z obce Starý Kolín.
Jak již ovšem víte, oba soupisy byly vyhotoveny a zachovány v určitých částech značně torzovitě,  není tedy vyloučeno, že osoba s tímto jménem v okolí Zásmuk žila.
Použité zdroje
* HAASOVÁ, Marie, ed. Berní rula. 18, Kraj Kouřimský. Díl I. 1. vyd. V Praze: Státní pedagogické nakladatelství, 1952. 480 s., [1] l. obr. příl.
* HAASOVÁ, Marie. Berní rula. 19, Kraj Kouřimský. Díl II. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1952. s. 489-877.
* KLÍMOVÁ, Helena. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Kouřimsko. 2., dopl. vyd. Praha: Národní archiv, 2008. 263 s. ISBN 978-80-86712-70-3.
* ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.09.2017 18:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu