vznik a význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych vědět jak a z čeho vznikla příjmení Binko a Pidima.
Děkuji předem za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Binko se v ČR vyskytuje 173x. Původ jména je patrně v oblasti Pardubicka a Litomyšlska. Zásadní oblastí jsou také Ivančice, kde se vyskytuje jméno 12x.
Publikace KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894. s. 11 uvádí, že jméno Binko je odvozeno od křestního jména Benedikt.
Jako další blízká varianta se jeví jméno Böhm, odvozené z německého Böhmer/Böhme čili Čech. Od něj se odvozují jména jako Bím, Bíma, Biman nebo Bimka (Binka?).
Příjmení Pidima se v ČR vyskytuje 26x, a to v oblasti Chrudimi a Vysokého Mýta. Antonín Kotík se domnívá, že jméno Pídima je označení malého člověka, jeho zevnějšku.
Pokud byste potřeboval podrobnější informace, můžete se zkusit obrátit na Ústav pro jazyk český: http://www.ujc.cas.cz/kontakty/
Použité zdroje
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894. 288 s.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
http://www.kdejsme.cz/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.09.2017 18:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu