vznik a význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se dozvědět, jak a z čeho vzniklo příjmení "Zlesák".
Předem děkuji za vaši odpověď.
Hezký den
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Zlesák patří mezi příjmení, jejichž vznik se váže k bydlišti nebo původu, je to tedy obyvatelské jméno vzniklé z místního jména (první zmínka r. 1653). Příjmení bylo odvozeno od příjmení Zlesa, které vzniklo z předložkového pádu = člověk z lesa.
Četnost příjmení Zlesák na našem území můžete zjistit např. prostřednictvím serveru Kde jsme (https://www.kdejsme.cz/), Naše jména (https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php) nebo Příjmení.cz (https://www.prijmeni.cz/).
Použité zdroje
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 3., (2. v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, 2010. 223 s. ISBN 978-80-86781-14-3.
* BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. S. 137. Studie a prameny; sv. 14.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. S. 4. ISBN 80-238-8173-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.04.2020 13:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu