vznik a význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne, jak a z čeho vznikla příjmení "Brychta" "Vojta" (patně od Vojtěcha ?)
Existuje nějaký zápis před rokem 1700 o lidech ve Svobodných Hamrech na Hlinecku ? V soupise poddaných není tato ves, ani okolní vsi zaznamenány.
Děkuji předem za odpovědi
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Vojta je skutečně odvozeno od příjmení Vojtěch, to znamená útěcha vojska.  Další příjmení odvozená od příjmení Vojtěch jsou například Vojtas, Vojtecký, Vojtovič, Vojtyla.
Příjmení Brychta je odvozené od osobního jména Brikcius - Brixius. Z toho jsou například odvozena příjmení Brichca, Brichací, Briksi, Brixí, Brych, Bryscejn.
Co se týká záznamu o obyvatelích   ve Svobodných Hamrech před rokem 1700, je kromě Berní ruli možné hledat v Soupisu poddaných podle víry z roku 1651. Bohužel jsme tam našli pouze Hamry.
Další možností je zkusit nahlédnout do písemností archivního charakteru, jež jsou povětšinou dostupné ve Státních oblastních archivech.
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8. Str. 34 a 212.
MATUŠÍKOVÁ, Lenka a PAZDEROVÁ, Alena. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Chrudimsko. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2001. 3 sv. (386 s., s. 387-772, 773-1156). ISBN 80-85475-74-X.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.02.2020 14:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu