vznik a význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
potřeboval bych vědět, zda v soupise poddaných 1651 byl ve vsi Trhonice u Jimramova někdo s příjmením Lidmila. Též by mě zajímalo vznik a význam tohoto příjmení.
Děkuji předem za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
v Soupisu poddaných podle víry z roku 1652 ( Chrudimsko) je v obci Trhonice uveden chalupník Jiřík Lidmila (30 let, katolík) a jeho manželka Dorota (23 let, katolička).
Toto příjmení patří mezi příjmení, která byla odvozena z ženského křestního jména. V tomto případě od jména Lidmila (Ludmila). Toto jméno je starého slovanského původu a znamená "lidu milá". Označen takto mohl být manžel či syn Lidmily.
Použité zdroje
* MATUŠÍKOVÁ, Lenka a PAZDEROVÁ, Alena. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. sv. 3. Chrudimsko. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2001. str. 910 - 911.
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. 6., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2017. 917 stran. ISBN 978-80-200-2656-9.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.08.2017 11:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu