vznik a význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne, jak a z čeho vznikla příjmení "Žoudlík" a "Petrus" (patrně od jména Petr ??)
Děkuji předem za vaši odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Petrus bylo  dle knihy "Naše příjmení" odvozeno, jak správně předpokládáte,  z osobního jména Petr (z řeckého petros = skála, skálopevný, příjmení vzniklo přidáním valašské (ne latinské) přípony -us).
Druhé Vámi uvedené příjmení Žoudlík  publikace o českých příjmeních bohužel neuvádí. Nejbližší podobné uvedené příjmení je Žajdlík, Žejdlík  - odvozené ze slova žejdlík =  nádoba či stará dutá míra (0,484 l).
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 362 mužů a  364 žen s příjmením Petrus /Petrusová a  61 mužů a  65 žen s příjmením Žoudlík / Žoudlíková . Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Použité zdroje
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.01.2019 08:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu