vznik a význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych vědět jak a z čeho vzniklo příjmení Kerhart a zda se vyskytuje v Berní rule.
Děkuji předem za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Moldanová (2004) uvádí, že příjmení Kerhart je odvozeno z německého obecného jména Gerhart. Etymologicky se jméno skládá z německého ger = oštěp a hart = tvrdý.
Dle statistik ministerstva vnitra je toto příjmení celkem ojedinělé, v ČR se nachází pouze 84 mužů s příjmením Kerhart. Nejhustější je výskyt tohoto příjmení v okrese Nová Paka.
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Kerhart/hustota/
Nahlédli jsme rovněž do Generální rejstříku k Berní rule. Různé obdoby příjmení Kerhart se v Berní rule vyskytují celkem 4x:
Příjmení      Jméno   Kraj     Díl      List          Obec             Soudní okres        Panství/statek       poznámky
Kerhardt        Matěj  Ch      I        365     Lubná                   Litomyšl              Litomyšl          sedlák
‘Kerhart         Jan     Hr      I        104     Týniště n/Orlicí    Kostelec n/Orlicí     Častolovice       starší obecní
‘Kerhart         Václav Hr      I        107     Petrovice            Kostelec n/Orlicí     Častolovice       hospodář
Kerharta                 Ch      I        77      Rokytno            Pardubice           Pardubice             pustý
(s. 725).
Zdroje:
• MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
• ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
Uvedené publikace můžete vyhledat přes Souborný katalog ČR, kde se Vám zobrazí, v jakých knihovnách je možné si dokumenty vypůjčit.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.07.2017 14:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu