vznik a význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych vědět jak a z čeho vzniklo příjmení "Jukl".
Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Jukl patří  dle knihy "Naše příjmení" mezi příjmení, která byla odvozena z osobního jména Jakub ( z německé zdrobnělé či nářeční podoby). Jméno Jakub bylo odvozeno z hebrejského Jahaqóbh = druhorozený.
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 380 mužů a  397 žen s příjmením Jukl/Juklová. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. 6., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2017. 917 stran. ISBN 978-80-200-2656-9.
*  Naše jména: www.nasejmena.cz
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.11.2018 19:00
Jana píše:
Neděle 30.06.2024 22:26
Dobrý den,
zajímalo by mne jak a z čeho vzniklo příjmení "Štiak". Mohli byste mi význam objasnit?
Předem děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den
PSK - admin píše:
Úterý 02.07.2024 15:46
Dobrý den,
příjmení Štiak mělo k roku 2016 v České republice 39 osob. Je zřejmé, že jde o příjmení slovenského původu, neboť ve slovenštině se vyskytuje příjmení samostatně, nebo s jinými předponami (Greštiak, Habovštiak, Vraštiak). Příjmení Štiak/Štiák se objevuje také mezi kolonisty odcházejícími od přelomu 18. a 19. století z Horních Uher, aby osídlili oblast Rudých hor na severozápadě Rumunska (Sedmihradska).
Podle Synonymického slovníky slovenčiny slovo šťiak může mít význam „moč“.
Zdroje:
BALLEKOVÁ, Katarína a Miloslav SMATANA. Zo studnice rodnej reči. Bratislava: Veda, 2014. p. [x]. ISBN 9788022413596 (brož.). Dostupné z: https://dikda.snk.sk/[…]/uuid:033782e1-3143-44aa-a1b8-ce193edf7d7d
PISÁRČIKOVÁ, Mária, ed. a ANETTOVÁ, Alena. Synonymický slovník slovenčiny. Bratislava: Veda, 2004. s. 726. ISBN 80-224-0801-8.
OCELÁK, Radek. Reemigranti: minulost sedmihradských Slováků a jejich poválečný příchod z Rumunska do ČSR. Druhé, upravené vydání. Rýmařov: Radek Ocelák, 2020. s. 205. Sedmihradsko. ISBN 978-80-907333-3-6.
http://reemigranti.ocelak.cz/historie/
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu