vznik a význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych vědět vznik a význam příjmení Franz děkuji
Odpověď
FRANC') (= němec. „František") FRANZ
1. 264. nejrozšířenější příjmení.
2. Šesté nejčastější od „F".
3. V ČR 4 705 Franzů.
4. Na jednoho F. 15,1 Nováka.
5. F. Jan z Královy Hory (?-1541), „doktor obojích práv", šlechtic, mecenáš, „sponzor"; od-kázal značnou sumu peněz na zakoupení domu U jednorožce v Praze, „aby tam byl čten a vykládán Homér". * F. Vojtěch (1846-?), humanistický a sociální spisovatel (O NALEZENCÍCH V ČECHÁCH aj.). * F-z Ján (1863-1939), tatranský horský vůdce (viz 7). * F. Leopold, divadelní herec a režisér; spolupracoval s M. Horníčkem na řadě inscenací (MALÁ NOČNÍ INVENTURA aj.). * F-z Bedřich (1796-1860), fyzik, „fotograf"; jeho daguerotypie pořízená při slavnosti Božího těla v Brně patří k nejstarším obrázkům tohoto druhu na světě. * F-z Ferdinand, chemik; vědecký pracovník a vysokoškolský profesor (VŠCHT v Praze). * F-ová Pavla, nevidomá sportovkyně; největší úspěchy: 1992: letní paralympijské hry - zlatá medaile v běhu na 1500 m (olympijský rekord); dtto 3000 m (světový rekord). * Dohnálková-F-ová Irena, skibobistka; jedna z nejúspěšnějších českých sportovkyň všech dob: 25x mistryně světa. Jako první na světě zvítězila ve všech pěti disciplínách v r. 1992.
6. (Slang.) Dát si France Lehára = jít spát. * (Zastar.) Pan Franc = typická negativní postava z doby roboty.
7. 0: Franclina, jméno odvozeno od Francl (o. Pardubice). * Francova Lhota (Vsetín). H: Franzov žlab (Vys. Tatry, Slovensko, viz 5).
8.-9. (Jen nejbližší jménům v záhlaví) Francák, Francálek, Francán, Francl, Franclík, Franců, Francuch; Franzberger, Franze, Franzel, Franzl, Fránzl.
10. Příjmení Franc je odvozené od křestního jména František. Je to jeho německá varianta Franz, vyslovovaná ovšem západními sousedy jako Franc. Od ní potom i častá - a dnes nám trochu vulgárně připadající - venkovská podoba Francek. Dost kuriózní je Iša. Ta má ovšem svůj původ v širším moravském - i mužském - Františa. (Viz heslo KREJČÍ v I. díle.) Ve staré češtině byl pojem Franc, Francové také etnickým názvem Francouzů. (Myslím však, že málokterý dnešní pan Franc může být odvozen právě odtud.) Ve starších románech se často setkáváme s „panem Francem ze zámku". Shrbeným a podlézavým vůči vrchnosti, arogantním a sprostým vůči poddaným. Páni Francové byli především Němci anebo poněmčelí Češi. Druzí většinou ještě horší těch prvních. K. H. Borovský o nich mj. napsal: „Mnozí venkovští páni Francové za zvláštní čest si kladou, že ani česky čísti nedovedou!" Věru by to nebyla žádná čest zdědit jméno po těch, jež lze charakterizovat jako „nafoukané slouhy". Ale přidržme se toho, že váš předek byl pokřtěn jako František') a sousedé ho oslovovali jednou z jeho domácích podob. O původu základního jména viz u FERENC (10). (Všem F-ům si dovolím připomenout několik dalších slavných jmenovců, byť ta jména byla jenom křestní: Franz (Ferenc) Liszt, Franz Schubert, Franz Suppé, Franz Werfel, Franz Josef Strauss (bavorský politik), Franz Becken-bauer, přezdívaný Kaiser = císař, žijící legenda německého fotbalu atd.). Viz také hesla: FERENC, FRANĚK, FRANK.
1) Množinu těchto příjemní tvoří: Franc - 4 085 nositelů, Franz 620.
Použité zdroje
Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
04.01.2018 13:09
Róbert Beregszászi píše:
Středa 19.09.2018 07:18
Dobrý den, chtěl bych vědět vznik a význam příjmení Beregszászi. Děkuji.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 20.09.2018 18:24
Dobrý den,
příjmení, na které se ptáte, je maďarského původu a v Čechách je velmi vzácné. V příručkách, které pro zjišťování původu a významu příjmení používáme, není obsaženo. Odpověď by mohla přinést kniha HAJDÚ, Mihály. Családnevek enciklopédiája: leggyakoribb mai családneveink. Budapest: Tinta, 2010. 551 s. A Magyar nyelv kézikönyvei, 17. ISBN 978-963-9902-30-5, avšak ta v současné době není v naší knihovně dostupná. Proto bohužel nemůžeme Váš dotaz zodpovědět.
Václav Franczyk píše:
Úterý 04.10.2022 13:52
Dobrý den, zajímal by mě vznik a význam mého příjmení Franczyk.
Moc děkuji.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 06.10.2022 09:11
Dobrý den,
Přímení Franczyk je s největší pravděpodobností odvozeno od polského křestního jména Franciszek (tedy česky František). Web ancestry.com uvádí, že jde o zdomácnělou verzi tohoto jména, český ekvivalent by mohl být například Frantík.
https://www.ancestry.com/name-origin?surname=franczyk
Polský původ jména potvrzuje i databáze MyHeritage, ze které je zřetelné, že toto jméno je v Polsku běžné.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu